Gazlı İçecekler Ne Kadar Sağlıklı?

29595 kez okundu

14 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Gazlı İçecekler Ne Kadar Sağlıklı?

Gazlı içecekler, karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içeceklerdir. Bu ürünler satüre edilmiş karbondioksit gazın yanı sıra boya maddeleri, sodyum benzoat, kinin (sülfat tozu), kafein, alkol, sakkaroz, glikoz, früktoz, glikoz şurubu, früktoz şurubu veya invert şeker şurubu ve bunlarla birlikte yalnız başına tatlandırıcılar, aromalar (taklit ettiği ürünün kokusunu veren kimyasallar), laktik asit, uçucu asitler ve diğer katkı maddelerini barındırır. Gazlı içecekler diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapar ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar verir.
 
Birçok konvansiyonel üründe olduğu gibi katkı maddelerinin cirit attığı bu ürünler de obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik sorunları, beslenme bozuklukları, kalp hastalığı, gıda bağımlılığı ve nörolojik sorunlar yaşatır. Kalsiyum kaybı ve buna bağlı sorunlar ise özellikle asit-baz dengesini sağlayan vücudumuzun yüksek asit ortamına verdiği doğal bir tepkidir. Bunun sonucunda en çok dişler ve kemikler hasar almaktadır ki, diş problemleri zaten tek başına birçok metabolik sorunun (dolaşım ve sindirim) kaynağıdır.
 
Gazlı içeceklerin yol açtığı sağlık sorunların başında obezite, diyabet, diş çürümesi, kemik erimesi, koroner kalp hastalığı ve nöropsikiatrik bozukluklar geliyor. Gazlı içecekleri düzenli olarak tüketen kişilerin, çocuklar ve gençler başta olmak üzere, neredeyse hiçbiri doğru dürüst taze sebze ve meyve yemiyorlar. Bu nedenle vitamin ve mineral yetersizlikleri sık görülüyor.
 
Gazlı içeceklerin en görünür zararı şişmanlık. Bu içecekler çok miktarda hızlı emilen şeker içeriyorlar. Bu nedenle diğer uyuşturucular gibi bağımlılık yapıyorlar ve haz duygusuyla birlikte vücuda zarar veriliyor. Son yıllarda normal şeker yerine, çok daha ucuz olan mısır şurubu (früktoz) kullanılıyor; bu da şişmanlık salgınının en önemli etkeni oluşturuyor. Mısır şurubu şişmanlık, hipertansiyon, şeker hastalığı, gut, karaciğer sirozu ve depresyon gibi hastalıkların ana nedenini oluşturuyor. Bu şekilde hazırlanan gıdaların içinde sadece şeker değil, sağlığa son derece zararlı çok sayıda toksik olabilecek kimyasallar da bulunuyor.
 
 
 
Gazlı içecekler asidik oldukları için, vücudumuzda devamlı asit bir ortam oluşmasına neden oluyor. Uzun süreli asit ortam ise midede yanma ve ağrı olmasına sebep veriyor. Diş çürükleri, kemik erimesi ve kemik kırıklarına neden oluyorlar. Bunun sorumlusu ise, diş çürümesinin yanı sıra sindirim sorunları ve kemik kaybına da yol açabilen fosforik asit. Asit ortamı tamponlamak için vücut dişlerden ve kemiklerden kalsiyum iyonlarını çekiyor.
 
Gazlı içeceklerin sebep olduğu bir diğer problem ise, çay, kahve ve alkol gibi idrarı arttırırken, vücuttan su atılmasına sebep olmaları. Bu içecekleri tüketenler, sonuçta dil ve dudakları ıslandığı için, susuz kaldıklarını anlayamazlar. Şekerli içecekler içtiğinde, şekerin sindirimi için kan mideye hücum eder. Kanın yerinin değişmesi vücudun diğer organlarında kan hacmini düşürür. Bu da kramplara veya ısı nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklara neden olur. Gizli susuzluk, baş ağrısı, astım, alerji, böbrek taşı, kalp hastalığı ve depresyon gibi çok sayıda sağlık sorununa yol açabilir.
 
Enerji alımını azaltmak adına aspartam ve sakarin gibi yapay tatlandırıcılarla yapılan hafif (light) gazlı içeceklerin içilmesi ise, şişmanlık sorununu gidermediği gibi son derece zararlı yan etkilere de neden olmaktadır. Özellikle rejim yapan kişilerin liste başı içeceklerinden olan “light” gazlı içecekler kilo vermek üzerine herhangi bir etki sağlamadığı gibi, zaten besin alımı kısıtlanmış bu kişilerin vücuduna daha fazla zarar vermektedir.
 
En az gazlı içecekler kadar riskli diğer bir içecek grubu da enerji içecekleri. Bu içecekler şeker yanında koladan çok daha yüksek oranda kafein ve diğer uyarıcıları içerir. Enerji içecekleri başlangıçta reaksiyon hızını dolayısıyla enerjiyi artırıyor. Fakat zaman geçtikçe enerji içeceklerinin enerji arttırıcı etkisi ortadan kalkıyor. Hatta böbrek üstü bezlerini zorladığı için enerji kaybına da yol açıyor. Enerji içecekleri kullanan kişilerde şiddet eğiliminin arttığı yönünde istatistikler de mevcut.
 
Gazlı içecekler ve enerji içeceklerin alternatifi olarak görülen, özellikle sağlıklı beslenmeye dikkat edenlerin severek tükettikleri bir içecek de soda ve maden sularıdır. Maden suyu çok sağlıklı bir içecek, ama sade içilmesi kaydıyla. Meyveli olanların içerdikleri yüksek miktarda aroma ve şeker, içen kişiye faydadan çok zarar getiriyor. Sodalar ise maden suyuna yakın veya aynı olarak bilinmesine rağmen, tamamen farklı içeceklerdir. Maden suyu, içerdiği tüm mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yeraltındaki çatlaklardan yol bularak yeryüzüne çıkar, yani tamamen doğaldır. Bazı ülkelerde mineralli su olarak da adlandırılırlar. Soda ise su ve sudan yapılan içeceklere üretim esnasında karbondioksit gazı basılmasıyla elde edilen ve tamamen yapay olan bir içecektir. Öncelik sırasının her zaman maden suyuna verilmesi, sağlık açısından doğru bir hareket olacaktır.
 
İnsan vücudunun büyük bir kısmı sudan oluşmaktadır. Su sağlıklı yaşamak için en önemli anahtardır. Her ne kadar sağlıklı beslenme adına tüketilmesi gereken yiyecek ve içecekler, keyifle yenen ama zararlı olan gıdalar kadar ağız tadımıza hitap etmese de, sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı olarak benimseyip dengeli gıda tüketimini sağlamak, daha uzun ve sağlıklı bir hayatın anahtarı olacaktır. En çok ihtiyacımız olan suyu su olarak tüketmek yanında, gazlı ve şekerli içeceklerden uzak durmak, taze meyve suları ve bitki çaylarına ağırlık vermek, sağlık için atılacak küçük ama faydaları çok büyük adımlar olacaktır.
 
Mikrobiyolojik analiz yaparken Diatek tarafından satın alabileceğiniz Hypet Aqua ürünlerimizi kullanabilirsiniz.