Havadaki Mikrobiyel Yükün Dezenfeksiyonu ve Standardı

9002 kez okundu

15 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Havadaki Mikrobiyel Yükün Dezenfeksiyonu ve Standardı

Havada bulunan mikroorganizmalar,  birim hacim hava içerisinde adet olarak ifade edilirler. Mikroorganizmalar havada tek başlarına değil, kümeler halinde yada toz ve partiküllere tutunmuş olarak bulunurlar. Havada bulunan mikroorganizmaları sağlıklı olarak tespit edebilmek için küme halinde bulunan mikroorganizmaların koloni (CFU) oluşturmalarını sağlayacak bir yöntem kullanmak gerekir. Ortamda bulunan mikrobiyel etkenler çeşitli yollarla gıdalara ve gıda işletmelerinde çalışan personele bulaşabilmektedir. Buna bağlı olarak gıda bozulmaları, gıda zehirlenmeleri ve çeşitli enfeksiyon hastalıkları oluşabilir. Bu nedenle gıda üretiminde ortam havasının kontrolü oldukça önemlidir. 


Ortamın nemi, hava akımı, işletmenin konumu ve bölümleri, faaliyet alanı, yapısal özellikleri gibi faktörler havanın mikrobiyel yükü üzerine etkili faktörlerdendir  İşletme içerisinde özellikle havalandırma sisteminin konumu, çalışması ve dizaynı havanın mikrobiyel yükünü önemli ölçüde etkilemektedir. Yine gıda üretim, depolama ve servis alanları da gıda maddesinin kontaminasyonu üzerine doğrudan etki etmektedir. Bu nedenle iç ortam havası dış ortam havasına göre daha fazla önem taşımaktadır. Çeşitli tedbirler alınarak dış ortamdan gıda üretim alanlarına kontaminasyonların mümkün olduğunca engellenmesine çalışılırken, iç ortam havasındaki mikrobiyal etken yoğunluğunun düşürülmesine yönelik çeşitli analiz tekniklerine de başvurulabilmektedir

Havanın mikrobiyel yükünü kabul edilebilir seviyede veya temiz ortam seviyesinde tutmaya çalışılırken, ortama kimyasal ve toksik kalıntı bırakılmamalıdır. Çünkü bu kalıntılar ortamda çalışan personele kimyasal zarar vermekte ve gıda maddelerine bulaşma gözlenirse kanserojenik etkiye sebep olabilir. 
 
Havadaki mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için Hysafe Air kullanabilirsiniz.