Humus, daha çok Ortadoğu'da, İ
srail'de
sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak
yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise meşhur olarak Hatay yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da
oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve
salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek
öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken,
Avrupa
ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
13.Mayıs Uluslar arası Humus Günü olarak bilinmektedir.
Dünyada pek çok humus çeşidi yapılmaktadır. Baharatlı, sebzeli, sıcak ya da soğuk meze
olacak şekilde türleri mevcuttur.
Humus Hazırlanışı
Malzemeleri şöyle listeleyebiliriz:
- 500
g koçbaşı nohut (Haşlanmış, kabukları alınmış hali ile yaklaşık 2-3 su
bardağı)
- 1,5
çay bardağı ılık su
Humus için;
- 1
çay bardağı ılık su
- 1/2
çay bardağı tahin
- 1
çay kaşığı kimyon
- 4
çorba kaşığı limon suyu
- 3-4
diş sarımsak(ezilmiş)
- Tuz
Süslemek için:
- Kimyon
- Kırmızı
pul biber
- Sumak
- Kıyılmış
maydanoz
- Arzuya
göre salatalık turşusu ve turp
Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun
cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu
süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su
konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları
soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar
ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin ve limon suyu eklenir,
baharatı ve tuzu ayarlanır. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır. Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak
için su katılıp karıştırılır.
Tabağa alınan
karışımın üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilip
ince kıyılmış maydonoz ve toz kırmızı biber eklenir. Zeytinyağı yerine eritilmiş tereyağı uygulanan
tarifler de oldukça lezzetli olur.
Humus oldukça besleyici bir mezedir. İçindeki tahin sayesinde hücre yenileyici
özelliği vardır. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor, E, C ve B vitaminleri
bakımından oldukça zengindir.
Mezelerde uygulanan mikrobiyolojik analizler humus için de
geçerlidir. E.coli, S. aureus, Salmonella
spp, Listeria monocytogenes analizleri Türk Gıda Kodeksi’nde mezeler için
yapılması gereken analizlerdir.
Humusun raf ömrünü tamamen doğal yollardan uzatmak için firmamız tarafından satılan bitkisel içeriğe sahip DiaNatura Base ürününü kullanabilirsiniz.
Meze üretimi yaparken hijyen esaslarına dikkat edilmelidir.
Üretim yeri ve personel ile ilgili hijyenik kriterlere uyulmalıdır.
Mikrobiyolojik meze analizleri ile ilgili tüm besiyerlerini firmamız tarafından
edinebilirsiniz. İhtiyacınız olan hazır besiyerlerine ve minkübatörlere Diatek ile
ulaşabilirsiniz.