Humus Tarifi ve Uygulanan Analizler

10946 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Humus Tarifi ve Uygulanan Analizler

Humus, daha çok Ortadoğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise meşhur olarak Hatay yöresinde yapılmaktadır.  Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur. Humus Ortadoğu'da pide, domates ve salatalıkla yenen bir kahvaltılık, ana yemek öncesi iştah açıcı bir atıştırma veya kendi başına bir öğün iken, Avrupa ve Amerika'da cipsle birlikte tüketilen bir meze haline gelmiştir.
 
 
 
13.Mayıs Uluslar arası Humus Günü olarak bilinmektedir. Dünyada pek çok humus çeşidi yapılmaktadır.  Baharatlı, sebzeli, sıcak ya da soğuk meze olacak şekilde türleri mevcuttur.
 
Humus Hazırlanışı
 
Malzemeleri şöyle listeleyebiliriz:
  • 500 g koçbaşı nohut (Haşlanmış, kabukları alınmış hali ile yaklaşık 2-3 su bardağı)
  • 1,5 çay bardağı ılık su
 
Humus için;
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1/2 çay bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 çorba kaşığı limon suyu
  • 3-4 diş sarımsak(ezilmiş)
  • Tuz
 
Süslemek için:
  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Sumak
  • Kıyılmış maydanoz
  • Arzuya göre salatalık turşusu ve turp
 
Kuru nohut yumuşaması için önceden suya yatırılır. Nohutun cinsine göre ıslatma işlemi birkaç saatten bir güne kadar çıkabilir. Suyu süzülen yumuşamış nohutlar bir tencereye konup üzerlerini örtecek kadar yeni su konur ve kabuklar ayrılıncaya kadar kaynatılır. Kaynamış nohutların kabukları soyulup bir miktar su (kaynatıldığı su da olur) ile püre haline gelinceye kadar ezilir. Bu püreye ezilmiş sarımsak, tahin ve limon suyu eklenir, baharatı ve tuzu ayarlanır. Kimyon, nane, dereotu eklenmesi tercihe bağlıdır.  Kıvamını kalınlaştırmak için azıcık yağ, açmak için su katılıp karıştırılır.
 
 
 
Tabağa alınan karışımın üzerinde sızma zeytinyağı gezdirilip ince kıyılmış maydonoz ve toz kırmızı biber eklenir.  Zeytinyağı yerine eritilmiş tereyağı uygulanan tarifler de oldukça lezzetli olur.
Humus oldukça besleyici bir mezedir.  İçindeki tahin sayesinde hücre yenileyici özelliği vardır. Özellikle protein, kalsiyum, fosfor, E, C ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir.
 
Mezelerde uygulanan mikrobiyolojik analizler humus için de geçerlidir. E.coli, S. aureus, Salmonella spp, Listeria monocytogenes analizleri Türk Gıda Kodeksi’nde mezeler için yapılması gereken analizlerdir.
 
Humusun raf ömrünü tamamen doğal yollardan uzatmak için firmamız tarafından satılan bitkisel içeriğe sahip DiaNatura Base ürününü kullanabilirsiniz.
 
 
Meze üretimi yaparken hijyen esaslarına dikkat edilmelidir. Üretim yeri ve personel ile ilgili hijyenik kriterlere uyulmalıdır. Mikrobiyolojik meze analizleri ile ilgili tüm besiyerlerini firmamız tarafından edinebilirsiniz. İhtiyacınız olan hazır besiyerlerine ve minkübatörlere Diatek ile ulaşabilirsiniz.