Kozmetikte Kullanılan Koruyucu Maddeler

6542 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Kozmetikte Kullanılan Koruyucu Maddeler

Çoğu gıda ürünlerinde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de koruyucu maddelere ihtiyaç var. Ürünün tazeliğini korumak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı kozmetik ürünlerinde koruyucu maddeler kullanılıyor. Peki, kozmetik ürünler nelerdir?
 
 

HANGİ ÜRÜNLER KOZMETİK KAPSAMINA GİRER

1-Cilde uygulanan Kozmetik Ürünler:

Kremler, Losyonlar, Sabunlar, Maskeler, Deodorantlar, Tıraş ürünleri

2- Tozlar ve Pigmentli Ürünler:

Pudralar, allıklar, rujlar, ojeler

3- Saç ve Saça Uygulanan Kozmetik Ürünler:

Saç şampuanları, vücut temizleyicileri, saç boyaları,

4- Dişlere ve Ağız Boşluğuna Uygulanan Kozmetik Ürünler:

Ağız çalkalama suları

5- Diğer Kozmetik Ürünler:

Ayak kozmetik ürünleri, banyo ürünleri, depilatuvarlar

 
 
KOZMETİKTE KORUYUCU MADDELERE NEDEN İHTİYAÇ VAR ?

Bozulabilen tüm ürünlerde yiyecek-içeceklerde olduğu gibi kozmetik ürünlerde de tazeliği korumak, raf ömrünü uzatmak için koruyucu maddelere ihtiyaç var. Koruyucu maddelerin neden kullanıldığını sıralayacak olursak;

Bakteri- mikrop üremesini engellemek için
Küf-mantar üremesini önlemek için
Oksidasyon gibi kimyasal bozulma süreçlerini önlemek için kullanılıyor

Peki, koruyucu madde kullanmazsak ne olur?

.Bakteri ve mantar üremesini önleyici korucu madde kullanılmazsa kozmetik ürünlerin içinde çeşitli mantarlar ile zararlı mikroorganizma üreyebilir. Üreyen bu bakteri ve mantarlar ürünün özelliğini ve etkisini bozduğu gibi insan sağlığı için tehlikeli hale gelebilir. Özellikle şampuan, cilt temizleyiciler, bebek kozmetik ürünlerinde oluşan bu mantarlar ile zararlı mikroorganizmalar rahatsızlıklara neden olabilir. Tıp tarihinde bozulmuş şampuanlar yüzünden körlüğe kadar giden göz enfeksiyonlarına rastlandığı olmuştur.

Antioksidan-oksidasyon ile kimyasal bozulmayı önlemeye yardımcı koruyucular kullanılmazsa ürünlerin hava ile teması sonucu kozmetik ürünler hızla özelliğini yitirir ve bozulur. Bu koruyucu maddeler sayesinde kozmetik ürünlerin hem raf ömrü uzatılır, hem de açıldıktan tüketilinceye kadar geçen sürede, özellikleri ile kullanım güvenliği koruması sağlanmış olur.
 
Firmamız tarafın kozmetik sanayisinde de kullanılmak üzere üretilen Hytech Slide ürünü hijyen kontrolleri için hızlı ve kolay çözüm sağlar. Hytech Slide ile personel, ekipman ve yüzeylerden mikroorganizma tespiti yapılarak hijyen kontrolü sağlanabilir. Yine havanın mikrobiyal yükü hazır besiyerleriyle kolayca tespit edilebilir ve bu yükü azaltmak için firmamız tarafından üretilen Hysafe Air kulanmak başta olmak üzere birçok çözüm yöntemi bulunabilir.