Likit Pastörize Yumurta

20218 kez okundu

7 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Likit Pastörize Yumurta

 
Yumurta sofralarımızda sık kullandığımız, besin değeri yüksek bir gıda maddesidir. Yumurta ve ürünleri teknolojik özellikleri sebebiyle gıda endüstrisinde yoğunlukla kullanılmaktadır.
 
Yumurta, diğer gıda maddelerine göre her zaman ve kolay ulaşılabilir ve çok kolay sindirilebilir proteinler içerir. Bu proteinler, kas gücünü arttırmakta ve insanların daha uzun süre kendilerini tok hissetmesine yardımcı olmaktadır. Yumurta, yalnız protein açısından değil, riboflavin, A, D, E, B12, B6 ve folik asit gibi vitaminlerce ve fosfor, selenyum, demir ve çinko gibi insanların gereksinimi olan minerallerce de zengindir.
 
Uygun olmayan kümes koşullarında hastalanan tavukların yumurtalarında Salmonella gibi patojen bakteriler çoğalabilmektedir. Bunun önüne geçmek için kümeslerde hijyen sağlamak oldukça önemlidir.
 
Likit yumurtalarda hijyeni sağlamak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla pastörizasyon işlemi uygulanır.
 
Bu işlem, yumurtadaki patojen mikroorganizmaların vejetatif formlarının tamamını, diğer mikroorganizmaların büyük bir kısmını yok eder. Ayrıca pastörize sıvı yumurta yüksek kalite ve gıda güvenliğinin yanı sıra kabuklu yumurtaya göre çok daha pratik, ekonomik ve standart bir üründür. Depolama alanında yaklaşık %65 daha az yer kaplar.

 
 

Sıvı Pastörize Yumurta Nasıl Üretilir?
 
Likit Pastörize Yumurta, yumurtanın, sağlıklı, hijyenik, pratik halidir. Yumurta, en son teknoloji kullanılarak, el değmeden kırılmakta, özel temizleme separatörlerinden geçirilip homojenize edilmekte ve özel pastörizasyon işlemine tabi tutulmaktadır. Bu aşamalar sırasında, yumurtanın doğal yapısını ve besin değerini bozmadan, tüm zararlı mikroorganizmalar yok edilmektedir.
 
Kabuklu yumurtalar, yumurta için özel tasarlanmış makineler ile el değmeden kırılıp, sarısı ve beyazı ayrılır, optimum süre ve sıcaklık parametrelerinde pastörize edildikten sonra tam otomatik makinelerde ambalajlanır.
 
İşletmeye gelen yumurta ve ambalaj malzemeleri kontrol edilir. Tazelik testi başta olmak üzere bazı fiziksel, kimyasal ve görsel kontroller yapıldıktan sonra kabulü gerçekleşir. Yumurta, özel olarak tasarlanmış yumurta kırma makinesinde tam otomatik olarak kırılır, sarısı ve beyazı birbirinden ayrılır. Kırılıp, sarısı ve beyazı ayrılmış olan yumurta hızla 0-(+4) ºC’ye soğutulur. Filtrasyon işleminin ardından ürünler çiğ ürün depolama tanklarında pastörizasyon işlemi için bekletilir. Pastörizasyonun ardından ürünler ambalajlanır ve sevkiyata kadar 0-(+4) ºC’de bekletilir. Bu süre zarfında laboratuarda ürünler belirli analizlere alınır ve kalite onayı verilen ürünler müşterilere gönderilmek üzere soğuk zincir araçlar ile sevk edilir.
 
Pastörize sıvı yumurta, kabuklu yumurta ile birebir aynı fiziksel – kimyasal yapıya ve fonksiyonel özelliklere sahiptir. Kabuklu yumurtanın kullanıldığı her mamulde rahatlıkla ve güvenle kullanılabilir. Tüm ürünler pastörizasyondan önce homojenize edildiği için akışkan, homojen sıvı şeklindedir.

 

 

Hijyenik ve Güvenli Taşıma
 
Üretilen yumurta, otomatik yumurta toplama bantları aracılığıyla, kümes içinde, el değmeden paketlenerek pastörize yumurta üretim tesislerine gelmektedir.
 
Son yıllarda, gelişmiş ülkelerde, kabuklu yumurtanın her türlü imalathanede kullanımının sağlık kuruluşları tarafından yasaklanmış olması, ülkemizde de, gıda sektöründe, yumurtanın hijyen standartlarına uygun olarak kullanılmasını ön plana çıkarmıştır.

Kaliteli
 
Pastörize likit yumurta, kabuklu yumurtanın kullanıldığı her yerde zaman tasarrufu ürün standardı sağlamakta ve tat, lezzet açısından hiç bir fark gözlenmemektedir. Tamamen günlük doğal yumurtalardan elde edilmiş ve katkısız olarak uluslararası kalite standartlarında üretilir.

Hijyenik
 
Kabuklu yumurtada bulunan Salmonella, diğer patojen bakteri ve Avian Influenza (kuş gribi) türevi risk faktörleri, Pastörize likit yumurtada bulunmaz, sağlıklı ve hijyenik kullanım sağlar. Sağlıklı üretim yapmanın zorunluluk haline geldiği günümüzde kullanılan hammaddenin önemi artmaktadır. Pastörize likit yumurta kullanımı; düzenli yapılan mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerle tedarikçilerine sürekli taze ve güvenilir ürünü sunmanın en iyi yoludur.

Pratik
 
Hızlı ve zamandan tasarruf edilerek üretim yapmak her işletmenin hedeflediği bir yöntemdir. Pastörize likit yumurta sarısı, akı ve bütün olmak üzere üç ayrı seçeneği sunmakta ve kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Böylece yumurta kırma-ayırma gibi gereksiz kayıplar önlenmektedir.
 

 
Pastörize sıvı yumurta 3 gruba ayrılır. Pastörize bütün yumurta, pastörize yumurta sarısı ve pastörize yumurta beyazı.
 
Pastörize bütün yumurta, 1 kg bütün yumurtadan oluşur. Yaklaşık 20-22 adet bütün yumurtaya denktir. Kabuklu yumurtanın kullanıldığı her yerde (keklerde, pandispanyalarda, tatlılarda, omletlerde, kreplerde ve çırpılmış yumurta vs. ) kullanılır.
 
Pastörize yumurta beyazı, 1 kg yumurta beyazından oluşur. Saf albümindir. Yağ ve kolestrol içermez. Yaklaşık 30 - 34 yumurta beyazına denktir. Özellikle beze, torba kurabiye ve beyaz pekmez yapımı için tercih edilir.
 
Pastörize yumurta sarısı, 1 kg yumurta sarısından oluşur. Yaklaşık 54-60 bütün yumurtaya denktir. Genellikle mayonez üretiminde, mayalı ürünlerin ve pidelerin üstüne sürülerek kullanılır.
 
Raf ömrü; 0- +4 C'de saklanmak koşulu ile 45 gündür. Soğuk hava deposundan çıkartıldıktan sonra ortam sıcaklığına ulaşıncaya kadar bekletilmelidir. Sadece pastörize yumurta beyazı kullanılmadan önce çalkalanmamalıdır.
 
Üretim alanlarınızda havadaki mikroorganizmaları etkisiz hale getirmek için Hysafe Air ürünümüzü kullanabilirsiniz. Hysafe Air hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
 
Mikroorganizmaların ayakla taşınmasını önlemek amacıyla üretim giriş çıkışlarına HyPass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Hijyenik Paspas) kullanabilirsiniz.  HyPass hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
 
Personel, alet ekipman ve tüm yüzeylerden mikrobiyolojik analiz yapabileceğiniz Hytech Slide ile hijyen kontrollerinizi sağlayabilirsiniz. Hytech Slide hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.