Mikrobiyolojide Sonuç Farklılıkları

7596 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Mikrobiyolojide Sonuç Farklılıkları

Mikrobiyoloji analizlerinde farklı sonuç alınmasının birçok sebebi olabilir. Değişkenlerin değeri hesaplanarak sağlıklı analiz sonuçları elde edilebilir.  
 
Çok iyi bilindiği şekli ile hiçbir ölçüm mükemmel değildir. Ölçüm belirsizliği, ölçüm sonucu ile beraber yer alan ve ölçülen büyüklüğe makul bir şekilde karşılık gelebilecek değerlerin dağılımını ifade etmektedir. Kısa tanımlaması ile belirsizlik, ölçüm sonuçlarının dağılımının bir ifadesidir ve yok edilemez.
 
Mikrobiyolojide uygulanan analizler ölçüm belirsizliğin hesaplanmasının imkansız olduğu bir kategoridedir. ISO 19036 belirsizlik tahminini tekrarlanabilirlik veya yeniden üretilebilirliğin standart sapması temeline dayandırarak hesaplamayı kolaylaştırmış, analize dayandırması ile laboratuar iş yükünü arttırmıştır. 
 
ISO 19036  kaynağına bakılmaksızın toplam varyasyonu ölçen bir kara kutu yaklaşımını önermektedir. 
 

 
Analizi yapan bireylerden gelen belirsizlik bileşenleri
 
Alt-örnekleme, dilüsyon, işlem süresi, petri kutularına ekim, petri kutularının değerlendirilmesi, biyokimyasal doğrulama, sonuçların yorumlanması, sonuçların hesaplanması.
 
Ekipmandan gelen belirsizlik bileşenleri
 
Teraziler, termometreler, seyrelticiler, karıştırıcılar, termostatlar, hacim ölçen ekipmanlar, otoklavlar.
 
Diğer belirsizlik bileşenleri
 
Besiyeri kalitesi, cam aparatların temizliği, su kalitesi, kullanımdan evvel veya kullanım esnasında besiyerinin saklanması.
 

Sr: Tekrarlanabilirliğin standart sapması.
Aynı örneğin tekrarlanmış analizinden elde edilmektedir. Araştırmacı ve ekipmanların istikrarını kontrol etmektedir. 
 
Aynı koşullar altında yapılan analizler arasındaki farklılığın ölçümü; aynı metot, aynı örnek, aynı kişi, aynı ekipman, aynı koşullar, aynı zamanda yapılabilirse tekrarlanmış sayılır. 
 
Kabul edilebilir standart sapma değeri 0.10-0.15 arasında olmalıdır. Bu değer yalnızca işlemi yapan kişi ve kullanılan ekipman için geçerlidir. Analizin farklı şartlarda tekrarlanması sonucu elde edilir ve laboratuarın analitik belirsizliğini ölçmeye yarar.
 
Yüksek değerler çıkması halinde belirsizliği etkileyen faktörler belirlenmeli ve incelenmeli, tüm belirsizlik bileşenleri belirlenip sonucu etkileyip etkilemedikleri tartışılmalıdır.
 
Mikrobiyolojik analizlerin mümkün olan en kısa sürede ve en ekonomik şekilde maksimum fayda ile gerkçekleşmesi gereklidir. Sonucu etkileyen tüm belirsizlik bileşenlerinde gösterilecek özen, başarılı analizler yapmanızı sağlayacaktır. DiaTek firması olarak her türlü teknik destek için bizlere danışabilirsiniz. (Soru sormak için lütfen TIKLAYINIZ.)
 
Kaynak: H.B. Halkman, “Mikrobiyolojide Ölçüm Belirsizliği”, 2012.