Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları
bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi
işletmelerin özel hijyen şartlarına sahip olması gerekir. 28550 sayılı Resmi
Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre öne çıkan detaylar şu şekildedir:
Zemin ve duvar yüzeylerinin sağlam yapıda, kolay
temizlenebilir ve gerekli hallerde dezenfekte edilebilir olması gerekir.
Pencereler ve diğer açıklıklar, kir birikimini önleyecek
şekilde inşa edilir. Açık pencerelerin bulaşmaya sebep olabileceği durumlarda,
gıda hazırlama sırasında pencerelerin kapalı ve sabit olması gerekir.
Gıda işletmesinde üretim ve hazırlık alanlarının girişlerinde
hijyen paspası bulundurulur. Bu paspasların temizliği, düzenli aralıklarla
yapılır.
Kapıların kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir
olması gerekir.
Gıdaların uygun sıcaklıklarda muhafazası için yeterli
kapasitede, uygun sıcaklık kontrollü hazırlama, depolama ve sunum koşulları
sağlanır. Sıcaklık değerleri izlenir ve sıcaklık kayıtları tutulur.
Gıdanın hazırlandığı alanlardaki ve özellikle gıda ile
temasta olan yüzeyler düzgün, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik
olmayan maddelerden yapılır. Bu yüzeylerin sağlam durumda korunan, kolay
temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması gerekir.
Gıdaların doğranmasında ve hazırlanmasında kullanılan
doğrama tezgahları tahta malzeme dışında kolay temizlenebilir ve dezenfekte
edilebilir bir malzemeden olur. Çapraz bulaşmaya sebep olabilecek gıdalar ayrı
doğrama tezgâhlarında hazırlanır.
Tuvalet çıkışlarında hijyen paspası bulundurulur. Bu
paspasların temizliği, düzenli aralıklarla yapılır.
Gıda işletmelerinde her zaman kullanıma hazır halde ve
yeterli miktarda bulunan suyun içilebilir nitelikte ve 17/2/2005 tarihli ve
25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında
Yönetmeliğe uygun olması gerekir.
Gıda ile temas edecek şekilde kullanılan buzun, içilebilir
nitelikte, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun sudan
üretilmiş olması gerekir ve işletme içinde hijyen kurallarına göre depolanır ve
taşınır.
İşyerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılırken, gıda
sanayine uygun, Sağlık Bakanlığınca izin verilmiş deterjan, kimyasal ve/veya
dezenfektanlar kullanılır.
İşletmelerde çalışan kişiler
temizlik ve hijyen kurallarına uymak zorundadır.
Gıdaların hazırlamasında çalışan
personelin kişisel hijyeni mikrobiyolojik bulaşmayı engelleyecek şekilde olur.
Bu temizlik kriterlerine uymak
için okullarda tuvaletlerin ve kantinlerin girişinde Hypass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Hijyenik Paspas)
kullanılmasını öneriyoruz. Yüzeylerden, alet ekipmandan ve personelden Hytech Slide ile kolaylıkla
mikrobiyolojik analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Organik kirliliği hemen
ölçmek için Clean Test ürünümüzü
kullanabilirsiniz.
HyPass hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
Hytech Slide hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
Clean Test hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.