Toprak Sağlığının
Korunması
Tarımsal üretimin temelini toprak oluşturmaktadır. Bu
nedenle organik tarımda toprak sağlığının korunması oldukça önemlidir. Organik
tarımda toprak yapısını korumak için alınması gereken başlıca tedbirler şunlardır:
Organik tarım yapılacak alanlarda yeşil gübreleme ve organik
gübreleme yapılmalıdır. Böylece toprağın humus oranı artırılır, toprak
özellikleri bozulmaz, yetiştirilen bitkiler daha iyi gelişir ve hastalık etmenlerine
karşı daha dayanıklı olur.
Sağlıklı Üretim
Materyali Seçimi
Organik tarımda kullanılacak üretim materyalleri temiz
olmalı ve bitkilerde hastalıklara neden olan zararlı mikroorganizmalar
(patojenler) içermemelidir. Bazı bitki hastalıkları tohum, çelik ve soğan gibi
hastalıklı diğer üretim materyalleri ile taşınmaktadır. Bu sebeple üretim
materyalleri ile taşınan hastalıkların bulaşma oranını düşürmek amacıyla sıcaklık
uygulanmış, belirli bir bulaşma eşiğinin altında tutularak test edilmiş ve
sertifikalı tohum ve hastalıksız üretim materyalleri kullanılmalıdır.
Ekim Dikim Sıklığı
Her bitkinin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için
belirli bir yaşama alanına ihtiyacı vardır. Bu sebeple birim alanda gelişebilecek
ortalama bitki sayısına uygun şekilde yetiştiricilik yapılmalıdır. Böylece
bitkilerin daha sağlıklı büyümeleri sağlanır ve meydana gelebilecek
hastalıkların yayılma hızı en alt seviyeye düşürülmüş olur.
Ekim, Dikim ve Hasat
Tarihlerinin Ayarlanması
Bu uygulamanın amacı, bitki zararlıları ile hastalık
etmenlerinin aktif dönemleri ile bitkinin duyarlı olduğu dönemin aynı zamana
denk gelmesinin önüne geçerek zarar oranını en alt seviyeye düşürmektir. Fakat
bu yöntemin uygulanmasında bitki ve iklimle sınırlayıcı bazı faktörler
bulunmaktadır. Erken veya geç ekimle bazı zararlı böceklerin bitkilerin hassas
oldukları dönemde aktif olmadıkları ve zarar seviyesinin düşük olduğu görülmüştür.
Örneğin, bakla sonbaharda erken ekilirse yaprak biti zararı daha az olur. Geç
ekilen fasulyelerde baklagil tohum böceği zararı azalır. Mısırın geç ekiminde
mısır kurdu zararlısının birinci dölü zarar yapamaz.
Tuzak Bitkilerin
Yetiştirilmesi
Tuzak bitki yetiştiriciliği, asıl yetiştirilecek ürün
arasına zararlı böceklerin tercih ettiği bitkilerin ekilmesi ve bu bitkilerle
beslenen zararlıların toplanıp imha edilmesi ilkesine dayanmaktadır. Örneğin, şeker
pancarında zarar yapan nematodlara karşı ıspanak, yulaf, hardal ve turp gibi
bitkiler ekilmekte ve ekimden 1–1,5 ay sonra sürülerek toprağa karıştırılmaktadır.
Mısırda sorgum, lahanada ise kolza ve hardal tarla kenarlarına tuzak bitki
olarak ekilmektedir.
Yabancı Otlarla Pasif
Mücadele
Organik tarımda yabancı otlarla pasif mücadelede kullanılan
başlıca yöntemler şunlardır:
Temiz tohumluk kullanımı, organik tarım yapılan alanlarda
yabacı ot probleminin çözümünde önemli bir faktördür.
Tarımsal işlemlerde kullanılan tarım aletlerinin iş
bitiminde temizlenmesi, bu aletlere yapışan yabancı ot tohumlarının diğer
tarlalara taşınmasını engelleyen bir faktördür.
Nem, pH gibi yabancı otların gelişimleri için uygun olan
bazı toprak şartlarının imkânlar ölçüsünde yabancı otların aleyhine olacak
şekilde değiştirilmesi, yabancı ot sorununun çözümü konusunda etkili bir
faktördür.
Organik tarım yetiştiriciliği yapılan yerlerde yabancı
otlarla rekabet gücü yüksek kültür bitkilerinin tercih edilmesi, yabancı
otlarla pasif mücadele yöntemlerinden biridir.
Dengeli Gübreleme
Organik tarımda hastalıklardan korunmak için besin
elementleri bakımından bitkinin iyi durumda olması gereklidir. Bu amaçla
çiftlik gübreleri, yeşil gübreler ve diğer gübreler kullanılmaktadır.
Kullanılacak gübrelerin bitkiye dengeli bir şekilde verilmesi gereklidir. Aksi
takdirde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.
Kaynak:https://www.megep.meb.gov.tr/