İzmit’e özgü bir
helva olan pişmaniye neredeyse tüm ülkede severek tüketilmekte olan bir tatlı
türüdür. Tel helva, çekme helva, tepme helva, keten helva gibi isimleri olmakla
beraber oldukça hafif ve lezzetli bir tatlıdır.
Tatlının kökeni İran coğrafyasına
dayanır. Tatlının görüntüsü koyun yününe benzediği için yün gibi anlamına
gelen peşmek kelimesinin zamanla Türkçede
"pişmaniye" diye söylendiği düşünülmektedir
Pişmaniye Üretimi
Pişmaniye üretiminde; hamur hazırlama makinesinde ısıtılarak
eritilen margarine belirlenen miktardaki unun yaklaşık yarısı ilave edilerek,
karışım homojen hale gelene kadar karıştırılmaktadır. Daha sonra kalan un,
hamura yavaş yavaş eklenmekte ve hafif ateşte sürekli karıştırılarak, un kokusu
hissedilmeyinceye kadar pişirilmektedir.
Pişmaniye üretiminde kullanılacak şurup, %75 şeker, %25 su ve yaklaşık %1
oranında sitrik asitten oluşmaktadır. Sitrik asit ilavesinin en önemli
nedenlerinden biri, rengin matlaşmasının ve kristalizasyonun engellenmesidir.
Şurup yapımında belirlenen miktarda su ısıtılmakta ve yine belirlenen oranda
şeker ve sitrik asit karıştırılarak ilave edilmektedir. Karıştırmadaki amaç,
şekerin dibe çökmesinin ve yanmasının önlenmesidir. Pişirme sırasında şeker
çözündükten sonra şurup karıştırılmamalıdır. Pişirmenin temel amacı ise,
karışımının nem içeriğinin azaltılmasıdır. Ayrıca pişirme sırasında eritme,
karamelize etme ve inversiyon işlemleri de gerçekleştirilmiş olur. 165°C
civarına ısıtılan karışım, daha önceden yağlanmış olan mermer tezgahlara
dökülerek soğutulur.
Mermerle temas eden kısmı daha çabuk sertleşen karışım,
bohça şeklinde kenarlarından katlanmaktadır. Bu işlem sayesinde şeker
karışımının içerisinde hava kabarcıklarının kalması da sağlanır. Bu işleme,
karışım macun kıvamına gelinceye kadar devam edilmektedir. Uygun kıvama ulaşan
karışıma halka şekli verilir. Halka şeklindeki şeker karışımı iki ucundan
çekilerek veya metal askıya asılarak uzatılır ve katlanır. Katlama işlemi sırasında
şeker karışımı kitlesine hava karışmakta ve böylece renk opak hale gelmektedir.
İstenilen beyaz opak görünüm elde edilinceye dek bu işlem sürdürülmektedir.
Çekme işleminde, beyazlatılmış şeker karışımı daha önceden hazırlanmış olan
hamurla karıştırılır. Şeker karışımı ile hamur bu işlem sonunda lifli yapıyı
meydana getirir. Çekme işlemi, merkeze doğru çukurlaşan çekme tepsisinde
yapılmaktadır. Macun kıvamındaki sıcak şeker ve hamur karışımı, merkezden
kenarlara doğru belirli bir yönde döndürülerek çekilir. Genişleyerek halka
şeklini alan karışım, kıvrılarak katlanır. Bu işleme istenilen yapı meydana
gelinceye kadar, yaklaşık 10-15 dakika devam edilir. İşlem, karışım soğuyup
sertleşmeden önce bitirilmelidir. Bu aşama sonunda uzun lifler halindeki
pişmaniye parçalanarak soğutma raflarında soğutulur.
Soğutulan pişmaniye, küçük
yumaklar halinde veya bütün olarak kabarık halde kutulara yerleştirilir. Ambalaj
olarak; pişmaniyenin özelliklerini koruyacak nitelikte kağıt, selofan,
alüminyum, plastik esaslı maddeler vs kullanılır. Pişmaniyenin muhafaza ve
nakliyesinde ambalajın doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edilmeli ve ürün
nemden korunmalıdır. Depolama sıcaklığı 16-18°C arasında olmalıdır.
TS 8787’ ye göre
pişmaniyenin fiziksel ve kimyasal özellikleri;
Özellik Sınırlar
Rutubet En
çok %10 (m/m)
Toplam Şeker (Sakkaroz olarak) En
çok %75 (m/m)
Toplam Yağ En
çok %15 (m/m)
Ekstrakte Edilen
Yağda
Asitlik (Oleik Asit cinsinden) En
çok %0.3 (m/m)
Peroksit Değeri En
çok 10 milieşdeğer g/kg
Metaller
(Kontaminasyon)
Arsenik (As) En
çok 1 mg/kg
Bakır (Cu) En
çok 10 mg/kg
Kurşun (Pb) En
çok 2 mg/kg
Demir (Fe) En
çok 15 mg/kg
Pişmaniyenin
mikrobiyolojik özellikleri
Toplam Mezofilik Aerobik Bakteri (kob/g) En
çok 100.000
Fekal coli Bulunmamalı
Salmonella (kob/25 g) Bulunmamalı
Staphylococcus aureus Bulunmamalı
Maya ve küf (kob/g) En
çok 100
Pişmaniyenin raf ömrü genelde sonbahar ve kış aylarında 6
ay, ilkbahar ve yaz aylarında 3 aydır. Güneş ışığı almamasına dikkat edilmeli
ve nemden korunmalıdır. Serin ve kuru yerde muhafaza edilmelidir.
Firmamız tarafından satılan DiaNatura Safe bitki
özütlerinden elde edilmiş doğal bir dezenfektandır. Tüm mikroorganizmalar
üzerinde etkilidir. Üretim alanında ve gıda yüzeyinde hijyeni sağlayarak
gıdaların raf ömrünün uzatılmasına yardımcı olur.
Buna ek olarak Hytech Slide ile hijyen
kontrollerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kaynak: B. Karaman ve ark., “Geleneksel Gıdalarımızdan
Cezerye, Pişmaniye Ve Pestil”