Yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığı, her türlü kirliliğin gittikçe artarak sağlığımızı tehdit eder hale geldiği günümüz dünyasında insanlar, daha sağlıklı beslenebilmek ve hayatın kendilerine getirdiği negatif etkilerden biraz olsun arınabilmek için sürekli bir arayış içindeler. Bu arayışın sonucu olarak da sağlıklı beslenme, hijyenik üretim, doğal ürünler gibi konular hep gündemin ilk sıralarını işgal ediyor. Her gün sağlıklı olmak adına yeni ürünler, yeni spor türleri, yeni beslenme ve diyet önerileri ile karşılaşıyoruz.
Son günlerin en yeni sağlıklı ürünlerinden biri de “çim suyu”. Çim suyu, ilk anda akla bildiğimiz, her gün pek çok yerde gördüğümüz çim bitkisini getirebilir; fakat içecek olarak hazırlanan çim suyu, buğday veya arpanın çimlendirilmesi ile elde edilen bir üründür.
Çim, herkesin kolaylıkla tedarik edebileceği, ucuz ve vitamin açısından da oldukça zengin bir bitkidir. Çim suyu yapımında kullanılan arpa çimi, çok sayıda vitamini bünyesinde barındırır. 5 .eşit B Vitamini, Folik asit, Pantotenik asit, B1, B2, B6, C Vitamini, Beta karoten ve E vitamini içerir. Çok sayıda mineral de içeren demir, kalsiyum, fosfor, magnezyun)arpa çimi suyu tüm bu vitamin ve mineralleri vücudumuza en sağlıklı yoldan almamıza yardımcı olur. Buğday çimi de doğada bulunan en besleyici yiyeceklerden biridir. Organik toprakta yetiştiğinde, toprakta bulunan 92 mineralden 82'sini bünyesinde barındırır ve yine aminoasitler, pek çok farklı enzim, yine vitaminler ve daha bir çok besleyici maddeler bulunuyor.
İki bitki de klorofil açısından çok zengindir. Klorofilin antioksidan özelliği bulunmaktadır. İltihap ve yara iyileştirici etkisi yanında, çevreden soluduğumuz havanın zararların nötralize eden bir filtre görevi de görerek, dokulara yeterli miktarda oksijen taşınmasını sağlar. Böylece kan dolaşımı düzenlenir, hemoglobin üretimi artar.
Çim suyunun aynı zamanda detoks yapıcı özelliği de bulunmaktadır. Çim suyunun sindirim sistemini düzenlediği, kan şekerini düzenlediği, çevresel etkenler dolayısıyla vücuda alınmış olan ağır metallerin temizlenmesine yardımcı olduğu, karaciğer üzerinde olumlu etkileri olduğu da, yapılan araştırmalar sonucu elde edilmiş verilerdir. Ayrıca çim ve çim suyunun yaralar ve cilt üzerinde, vücuttaki hormonların düzenlenmesinde olumlu etkileri olduğu da belirtilmektedir. Tüm yeşil ot ve sebzelerde olduğu gibi, pişirme ile birlikte bitkinin besin değerini kaybetmesi, enzimlerin ölmesi, protein yapısının bozulması gibi durumlar çim suyu için geçerli değildir.
Taze tüketilen çim suyu, içerisindeki vitaminleri ve mineralleri kaybetmeden, protein yapısı sağlam, enzimlerden zengin bir içecektir. Çim suyu çok lezzetli bir içecek olmamasından dolayı tüketimi biraz zordur. Çim suyunu en sağlıklı ve verimli şekilde elde edebilmek için çim suyu makineleri kullanılır. Çeşitli tiplerde çim suyu makineleri bulunmaktadır. Önemli olan, işlem sırasında çim suyunun tüm besin değerlerinden doğacak kayıpları en az seviyede tutabilmektir.
Çim suyu üretilen bu bitkilerin çok çeşitli besin öğeleri içermesi, sağlık için herhangi bir yan etki veya zararının bulunmaması, özellikle sporcuların, rejim yapanların, uzun saatler boyu çalışan ve kuvvetli bir bağısıklık sistemine sahip olmak isteyenlerin bu ürünü tercih etmelerine neden olmaktadır.
Çim suyu, taze tüketilmesi durumunda, içerdiği besin öğeleriyle birlikte tam bir sağlık deposu olarak nitelendirilebilir.