Sebzelerin Faydaları
Yeşil yapraklı sebzelerde yapılarının zayıf olması nedeniyle
bileşimlerindeki suyu çok kolay kaybeder. Bu nedenle görünüşleri bozulur. Sebzelerdeki posa bağırsakların çalışmasını
düzenler. Posa içeren besinler dışkının kıvamını düzenlemede ve bağırsak kanserini
de önlemede görevlidir. Sebzeler hacimli
oldukları için açlığı giderir. Özellikle zayıflamak isteyenler diyetlerinde
enerji kaynağı olmayan besinler oldukları için sebzelere ağırlık verirler. Sebzeler
vitaminlerin ve minerallerin kaynaklarıdır. Diğer besin gruplarında yer alan
yiyeceklerle birlikte pişirildiklerinde besin değerleri artar.
Sebzeler vücutta metabolik faaliyetleri
düzenleyen enzimler, provitaminleri yapılarında bulundurur. Yapılarında renk, lezzet ve koku veren
maddeler olması nedeniyle, tüketicilerin tercih sebepleridir. Sebzeler ısı, ışık, nem, asit, alkali ve
metale karşı dayanıksızdırlar. Bu gibi etmenler sebzelerin besin değerlerinde,
görünüşlerinde, lezzetlerinde ve kokularında olumsuz değişiklikler meydana
getirirler.
Sebze Türleri
Kök ve yumrularından faydalanılan sebzeler: Turp, patates,
yerelması, kereviz, kuru soğan, pancar,
havuç, arpacık soğan, kuru sarımsak, şalgam.
Gövdesinden faydalanılan sebzeler: Pırasa, taze soğan, taze
sarımsak, mantar, Brüksel lahanası, semizotu.
Sürgünlerinden
faydalanılan sebzeler: Kuşkonmaz, soya filizi
Yapraklarından faydalanılan sebzeler: Karalâhana, lahana,
ıspanak, ebegümeci, pazı, roka, kuzukulağı, asma yaprağı, hindiba, marul,
suteresi, labada, mor lahana, maydanoz, tere, dereotu.
Meyvelerinden faydalanılan sebzeler: Kabak, taze barbunya,
taze bakla, taze bezelye, domates, dolma biber, börülce, taze fasulye,
yeşilbiber, patlıcan, salatalık, bamya.
Çiçeklerinden faydalanılan sebzeler: Karnabahar, enginar,
brokoli, kabak gülü.
Sebzelerin
Hazırlanmasında Dikkat Edilecek Noktalar
Sebzelerin önce ayıklanması sonra yıkanması, gerekir.
Kesildikten sonra bekletme C vitamininde kayba yol açmaktadır. Köklü sebzelerin
ise önce kökleri kesilmeli sonra yıkanmalıdır.
Ayıklama sırasında bıçakla temastan kaçınmalı, mümkün olduğunca elle
ayıklama yapılmalıdır. Sebzeler satın
alındıktan sonra bekletilmemeli uygun koşullarda saklanmalıdır. Yıkama işlemi doğramadan önce yapılmalı,
yıkama suda uzun süre bekletme şeklinde olmamalı, akarsu altında tek tek
yıkanmalıdır. Yaprak sebzeler havuz yöntemiyle kaptan kaba aktarılarak
yıkanmalıdır Sebzeler pişirilmesine
yakın doğranmalıdır.
Ayıklama → Yıkama → Doğrama → Kullanma
Enginar, Kereviz ve Mantar gibi sebzeler özel işlem
gerektirir. Pişirmek için hazırlandıktan sonra oksitlenip renk değiştirmemesi
için limon sürmek veya limonlu suda tutmak kararmayı önleyecektir.
Kullanılan Araçlar
Doğramada kullanılan araçlar: sebze bıçağı, sebze doğrama
makinesi, parizyen kaşığı, doğrama tahtası.
Temizleme, ayıklama, yıkama, süzme vb. de kullanılan
araçlar: Sebze yıkama makinesi, sebze yıkama tezgâhı, sebze süzme tezgâhı,
oyacak, sebze bıçağı, çelik süzgeç, tel süzgeç, delikli küvetler.
Soyma, dilimleme, rendeleme, parçalama, sıkma, ezme vb. de
kullanılan araçlar: Soyma bıçağı, patates soyma makinesi, püre makinesi,
rendeler, sarımsak ezeceği.
Alet ve ekipmanlarda hijyen analizleri gerçekleştirmek için Hytech Slide ürünümüzü
kullanabilirsiniz.
Hytech Slide hakkında
detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.
Sebzeleri Doğrama
Şekilleri
Julienne (jülyen) (Kibrit çöpü): Bıçak sırtı kalınlığında,
yaklaşık 3-4 cm uzunluğunda, ince çubuklar halinde doğrama şeklidir.
Brunoise (brunoaz) (Toplu iğne başı): En küçük doğrama
şeklidir.
Paysane veya Dice (Peyzan veya days) (1 cm2, bıçak sırtı
kalınlığında) : 1 cm2 yüzeyinde ya da tavla zarı biçiminde düzgün küpler
halinde doğrama usulüdür.
Batonnet (Batonet) (parmak şeklinde) : 1/2 veya 1 cm2
kesildiğinde, yaklaşık 4-5 cm uzunluğunda, dikdörtgen prizma şeklindeki doğrama
usulüdür.
Vichy (Vişi) (Halka) : Bıçak sırtı kalınlığında halkalar
şeklinde doğrama usulüdür.
Mirpoix (Mirpua) (İri parçalar halinde doğrama) : Bu doğrama
yöntemi iri parçalar halinde doğrama yöntemidir. Parçaların büyüklükleri eşit
olmalı ve ortalama 4 adet doğranmış sebze bir kaşığa sığmalıdır.
Kaynak: https://megep.meb.gov.tr/