Süttozu Nasıl Üretilir?

28625 kez okundu

10 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Süttozu Nasıl Üretilir?

Süttozu nedir? 
 
Yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten, kremadan veya bu ürünlerin karışımından suyun doğrudan uzaklaştırılması ile elde edilen ve son üründe nem içeriğinin ağırlıkça en fazla % 5 oranında olduğu katı ürünü "süttozu" olarak tanımlanmaktadır.
 
Süttozunun bilinen tarihçesi Orta Çağa uzanmaktadır. Venedikli seyyah Marco Polo, Moğolların sütü kaynatıp, kremasını aldıktan sonra geri kalan kısmını da güneşte kuruttuklarını kayıtlara geçirmiştir.
 
Süt pek çok nedenlerle kısa sürede bozulan bir gıdadır. Onu uzun süre dayanıklı ve daha sonra tükeilebilecek hâle getirmenin yolu kurutmadır. Günümüzde kullanılan modern kurutma teknikleri ile süt, besin değerinde herhangi bir kayıp olmaksızın toz haline dönüştürülebilmektedir. Yani tozdan tekrar yapılan süt aynı besin değerine sahiptir. Ancak enerji tüketiminin ve dolayısıyla enerji maliyetinin yüksek olması kurutmanın bir dezavantajıdır.
 
Süttozu Üretiminin Amacı
 
Sütün dayanıklılığını artırmaktır. Süt uygun şartlarda ancak iki üç gün bekletilebilir, süttozunun ise dayanıklılık süresi (uygun ambalaj ve depolama şartlarında) altı ay ile bir yıl arasında değişmektedir.  Süt üretiminin bol olduğu dönemlerde süt verimini ve kalitesini korumaktır.
 
Sütü ham madde olarak kullanan sektörlerin her mevsim yeterli miktarda süt ya da süttozu ihtiyacını karşılamak,  
 
Çikolata sanayisi gibi sütü, süt olarak kullanamayan sektörlerin ihtiyacını karşılamaktır.
 
 
 
Süttozu Yapılacak Sütün Özellikleri
 
Sütte soda vb. gibi asitlik düzenleyiciler bulunmamalıdır.  
Sütün asitliği 6-6,8 SH ve 6,65- 6,75 pH arasında olmalıdır.  
Sütün toplam kuru madde içeriği minimum % 12-12,5 olmalıdır.
Sütün bakteri yükü düşük olmalıdır.
Antibiyotik içermemelidir. Antibiyotik varlığı yoğurt üretimi sırasında sorun teşkil edebilmektedir. Ayrıca süttozu çocuk mamalarının üretiminde de kullanıldığından bu konuya dikkat edilmelidir.  
Çiğ süt, uygun koşullarda muhafaza edilmesi kaydıyla 48 saatten daha eski olmamalıdır.  
Yağlı süttozu üretimi yapılacaksa sütün yağ oranı süttozunda % 26 yağ içeriği sağlayabilecek miktarda olmalıdır.
 
Sütte kuru madde dışında kalan miktar sudur. Toplam kuru maddeyi % 12 olarak kabul edersek % 88’i sudur. Evaporasyon işlemi, su miktarını azaltarak kuru madde miktarını % 25-50’ye kadar yükseltme esasına dayanır.
 
İşlem yapılacak olan süt, üretim hattına alınır. Separatörler aracılığıyla krema yapılacak kısım sütten ayrılır. Temizlenir, pastörizasyon yapılır. Yağ standardizasyonu uygulanır. Evaporatörler ile koyulaştırılır.  Homojenizasyon yapılır. İçeriğindeki su buharlaştırarak kurutulur. Oluşan süttozu paketlenir ve depolanır.
 
Süttozunda mezofilik aerobik bakteri, koliform, Staphylococcus aureus ve Salmonella analizleri yapılabilir. Limitleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
 
 
Süttozu üretim yerlerinde kontaminasyonu azaltmak için üretim alanı giriş çıkışlarına Hypass konularak ayakla mikroorganizmaların taşınması engellenebilir. (Hypass hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.) Hysafe Air ile ortam havası mikroorganizmalardan büyük ölçüde arındırılır. (Hysafe Air hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.)

Kaynak: https://megep.meb.gov.tr/