Tahılların muhafazasının temel amacı, tanenin tüm besin
maddelerini ve işleme değerini taze hububattaki durumuyla mümkün olduğu kadar
uzun süre korumaktır. Depolama sırasında durgun tahıl taneleri her canlı gibi
hayati işlevlerini az seviyede de olsa sürdürürler. Bu durumdaki tane solunum
yapar ve bünyesindeki metabolik olaylar sonucu bazı fiziksel, kimyasal ve
biyokimyasal değişiklikler meydana gelir.
Normal bir depolama süresince nem
içeriği düşük olan kuru tahıl tanelerinde genellikle çok az değişiklik olur.
Nem içeriği arttıkça değişimler gözlenir. Bu değişimler sonucunda tahıllarda kızışma,
küflenme, çimlenme, çürüme, tutukluk, yanma, ekşime ve alkol kokusu oluşumu
gibi birçok olumsuz durum ortaya çıkar ve ciddi boyutlarda ekonomik kayıplar
oluşur.
Tahılların
depolanmasını etkileyen birçok etmen vardır. Bu etmenler;
Ürünün sıcaklığı ve nem içeriği, Depodaki havanın nispi nemi ve deponun
sıcaklığı, Üründeki yabancı madde miktarı, Mikroorganizmaların (özellikle küf
mantarları, funguslar) zararları, Haşere (kemirgenler, böcekler) zararları ve Depoların
özellikleri, Depolanacak ürünlerin taşınma yöntemleri ve taşıma araçları.
Tahılların uygun olmayan koşullarda depolanmasıyla meydana
gelen başlıca kimyasal ve biyokimyasal kaynaklı değişiklikler vardır;
Maillard reaksiyonu:
Fizyolojik faaliyetleri bilinen birçok ana bileşikler üretir ve sonunda
enzimatik olmayan esmerleşmeye neden olur.
Nişastanın tanecik
yapısının bozulması: Kuruma süresince dekstrinlerin oluşumu ve taneciklerin
zarara uğraması gibi temel değişimleri içerir.
Proteinlerin
parçalanması: Enzimatik faaliyetler ve unun su ile karışması sırasında ve
sonrasında (fermantayon) hamurun reolojik özelliklerinin bozulması, çözünürlük
gibi önemli özelliklerin kaybolmasıyla ortaya çıkar.
Yararlanılabilir
lisin miktarının azalması: Yağların oksidasyonunun son ürünü olarak meydana
gelen aldehit ve ketonların, aldehitlere karşı hassas olan lisin aminoasidinin
azalmasına da neden olduğu bildirilmektedir.
Vitaminlerin (B, E ve
karotenoidler) parçalanması: Örneğin tokoferollerin okside olması, indirgen
şekerlerin varlığında tiaminin (B vitamini) enzimatik olmayan reaksiyonlarda
rol alması sonucu bir özelliğini kaybetmesi vb.
Bazı reaksiyonlar:
Özellikle lipidlerin enzimatik olmayan reaksiyonları, normal depolama sıcaklık sınırlarında
meydana gelebilir.
Tahıl tanelerinde süregelen hidrolitik bozulmanın en yüksek
düzeyde görüldüğü bileşen grubu lipidlerdir. Lipolitik aktivite sonucunda;
tanedeki nem, sıcaklık ve depolama süresine bağlı olarak serbest asit miktarında
önemli düzeyde artış görülür.
Tahılların uygun olmayan koşullarda depolanması durumunda; tahıllarda duyusal olarak algılanabilen
değişiklikler gözlenebilir. Bu değişiklikler şunlardır;
Kızışma: Tahıl
kitlesinin nem içeriğinin ve sıcaklığının artması durumudur. Tahıl depolarında havalandırma
ve soğutma yeterli olmadığı takdirde, depolanmış ürün zamanla kendiliğinden
ısınarak büyük çapta zararlar meydana gelir. Isınma olayında, tanenin kendi
solunumunun yanında küflerin, böceklerin, bakterilerin ve kimyasal
reaksiyonların da rolü vardır ve bu zincir içerisinde küfler çok önemli bir
yere sahiptir.
Küflenme: Küf
mantarlarının gelişmesi ve çoğalması durumudur.
Çimlenme: Embriyonun
su ve sıcaklık etkisiyle kökçük ve yaprakçık oluşturması durumudur.
Tanelerin Çimlenme
Yeteneğinin Azalması: Küfler ilk önce tanenin embriyo kısmında ürerler, bu kısımda
zarar yaparlar, bunun sonucu olarak da tanelerin çimlenme oranı düşer veya
tamamen kaybolur.
Çürüme:
Kızışmanın ileri aşaması olup tane kirli kahverengi bir görünüm alır.
Tutukluk (Taşlaşma):
Yüksek nem ve sıkışma nedeni ile tanelerin birbirine yapışarak kitleler oluşturması
durumudur.
Yanma: Ürün
sıcaklığının aşırı boyutlara (70 °C) varması sonucunda ürünün adeta
kömürleşmesi, siyah kahverengi bir görünüm alması durumudur.
Ekşime ve Alkol
Kokusu: Anaerob bakterilerin ve lipoksidaz enziminin etkinliği sonucu
oluşan durumdur.
Mikotoksin Üretimi:
Depolanmış tahıllar üzerinde küflerin en önemli zararlarından birisi de insan
ve hayvanlar için toksik olabilen ve kanserojen olduğu iddia edilen bir takım
mikotoksinler meydana getirmesidir. Bu bakımdan en önemli küfler; Aspergillus flavus, Aspergillus ochroceus
ve Aspergillus parasitieus'dur.
Ayrıca bazı Penicillum ve Fusarium'lar da toksik maddeler
üretebilirler.
Renk Değişimi:
Hem tarla hem de depo küfleri, tanenin tamamının veya embriyo kısmının rengini değiştirebilirler.
Küf gelişimi başladığı zaman, tane embriyosu kahverengi olur ve giderek siyaha
kadar koyulaşır. Bu tip taneler çimlenemez.
Tahıl depolarında oluşabilecek sorunlar için tahıl yığınlarından
belirli periyotlarla tüm kitleyi temsil edecek biçimde yeterince numune
alınmalı ve bu numunelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri
incelenmeli, ayrıca depo ortamının sahip olduğu nem ve sıcaklık değerleri,
deponun muhtelif yerlerine yerleştirilen higrometre ve termometre ekipmanı ile
sürekli olarak izlenmelidir.
Kaynak: H. DİZLEK