Raf ömrü gıdaların
üzerinde nasıl belirtilir?
Raf ömrü, tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim
tarihi olarak gıda etiketi üzerinde belirtilir.
Tavsiye edilen tüketim tarihi, bir gıda maddesinin
kalitesini (örneğin lezzeti) en üst düzeyde korumasının makul olarak
beklenebileceği sürenin uzunluğudur.
Tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan gıdalara örnek olarak, konserve,
kurutulmuş ve dondurulmuş gıdalar verilebilir.
Son tüketim tarihi, belirtilen saklama koşullarında
depolanması kaydıyla, bir gıda maddesinin tüketim için güvenli olduğu sürenin
uzunluğudur. Dolayısıyla, bu gıdaların
son tüketim tarihinden sonra kullanılması, gıda zehirlenmesi riskine yol
açabilir. Son kullanma tarihi bulunan gıdalara örnek olarak soğutulmuş süt
ürünleri, pişirilmiş etler ve hazır salatalar verilebilir.
Raf ömrü nasıl
belirlenir?
Raf ömrünü belirlemek ve ürünlerini buna göre etiketlemek,
gıda imalatçılarının sorumluluğundadır. Buna, o raf ömrüne ulaşmak için gerekli
olan depolama koşulları da dahildir; örneğin, ‘açıldıktan sonra buzdolabında
saklayın’.
Raf ömrü genellikle gıdanın geliştirilmesi sırasında
belirlenir. İmalatçı ilk olarak, gıdanın güvenliği ve/veya kalitesini etkileyen
özellikleri (iç ve dış) belirler. Bu özellikler, kullanılan bileşenleri, imalat
sürecini, ambalaj tipini (örneğin, vakumlu ambalaj veya bazen ürünün raf ömrünü
uzatmak için kullanılan modifiye atmosfer paketleme) ve ürünün satışa
sunulacağı depolama koşullarını içerir. Gerekli olduğunda, imalatçı,
mikrobiyolojik numune alma ve analiz gibi farklı çalışmalar da yapabilir.
Raf ömrü belirleme, imalatçının gıda güvenliği yönetimi
sistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu sistemlerin düzenli incelemeleri
kapsamında, imalatçı raf ömrünü doğrular. Bu işlem, ürünleri, üretim sahalarını
veya üretim ekipmanını değiştirirken özellikle önemlidir.
Raf ömrü için yasal
koşullar nelerdir?
Raf ömrüyle ilişkili temel Avrupa mevzuatları, gıda
maddelerinin etiketlenmesi, sunulması ve reklamı hakkında Direktif 2000/13/EC,
tüketiciler için gıda bilgileri hakkında Düzenleme 1169/2011 ve gıda maddeleri
için mikrobiyolojik kriterler hakkında Düzenleme 2073/2005'tir.
Direktif 2000/13/EC, asgari dayanıklılık tarihi olarak raf
ömrünü esas alır ve bu tarihi, uygun şekilde depolandığında, gıdanın kendine
has özelliklerini koruduğu son tarih olarak tanımlar. Bu mevzuat, tavsiye
edilen tüketim tarihini ve son tüketim tarihini birbirinden ayırır ve şarap,
yemek tuzu ile sirke gibi raf ömrü etiketlemesinden muaf olan bazı ürünleri
belirler.
Düzenleme 1169/2011, 2014 Aralık ayında Direktif
2000/13/EC'nin yerini alacaktır. Bu düzenleme, asgari dayanıklılık tarihi veya
son tüketim tarihi gibi bilgilerin, ürün ambalajlarında açık, okunaklı ve
silinemez bir formatta sağlanması gerektiğini belirtmektedir. Dondurulmuş
et, pişmeye hazırlanmış et ve işlenmemiş balık ürünleri için düzenlemede,
dondurulma tarihinin veya örneğin, büyük et/balık parçalarının satış için küçük
porsiyonlara ayrılması gibi nedenlerle ürünün birden fazla kez dondurulduğu
durumlarda, ilk dondurulma tarihinin belirtilmesini gerektirir. Düzenlemeye
göre, son tüketim tarihi geçtiğinde, gıdanın tüketiminin güvenli olmadığı kabul
edilir.
Düzenleme 2073/2005, belirli mikroorganizma ve gıda
kombinasyonları için (örneğin, yenmeye hazır gıdalardaki Listeria monocytogenes
gibi) kriterleri belirler ve şirketlerin, gıdanın raf ömrü boyunca, bu
kriterlerin aşılmamasını sağlamak üzere gerektiği şekilde çalışmalar
yürütmesini zorunlu tutar.
Raf ömrünün
tüketiciler için günlük hayattaki önemi nedir?
Raf ömrünün amacı, tüketicilerin gıdalardan güvenli ve
bilinçli olarak yararlanmasına yardımcı olmaktır. Gıdaların raf ömrünün, sadece
ürün sağlam ve hasar görmemiş olarak satın alındığında geçerli olduğu kabul
edilmelidir. Tüketiciler, üreticinin depolama (özellikle sıcaklık) ve ürünün
açıldıktan sonraki kullanımı ile ilgili talimatlarına daima riayet etmelidir.
Tüketicilerin, gıda satın alırken, gıda israfını önlemek amacıyla raf ömrü
bilgilerini dikkate alması da önerilir. Örneğin, son tüketim tarihi bulunan
gıdaların aksine, tavsiye edilen tüketim tarihi bulunan birçok gıda, bu
tarihten sonra da güvenli olarak tüketilebilir.
Gıdalarınızın raf ömrünü tamamen doğal yollardan uzatmak
için DiaNatura Base ürünümüzü
güvenle kullanabilirsiniz. DiaNatura
Base’in içeriği bitki özütlerinden oluşmaktadır.
DiaNatura Base
hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
Kaynak: https://www.eufic.org/index/en/