Türk Gıda Kodeksi Unlu Mamuller Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

22719 kez okundu

12 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Türk Gıda Kodeksi Unlu Mamuller Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği

Tahıllar, tahıllardan elde edilen unlar ve unlu mamüller, beslenmemizin önemli bir kısmını oluşturan karbonhidrat ve vitaminler için zengin kaynaklardır. Aynı zamanda ülkemizde en çok tüketilen besinlerin de üst sıralarında yer almaktadırlar. Son yıllara kadar ağırlıklı olarak geleneksel olarak evlerimizde üretilen unlu mamuller kendilerine, endüstriyel olarak da oldukça geniş bir yer edinmişlerdir.
 
Unlu mamullerde yapacağınız mikrobiyolojik analizler için DiaTektarafından satılan Hazır besiyeri ve Toz besiyeri çeşitlerimizi kullanabilirsiniz. 
 
 
  
 
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nde, bu ürünlerin sahip olmaları gereken değerler belirtilmiştir:
 
 

 

Gıda

Mikroorganizmalar/ toksinler/ metabolitler

Numune alma planı (1)

Limitler (2)

Referans metot (3)

 

 

 

n

c

m

M

 

 

1.6. Hububat ve fırıncılık ürünleri

 

 

 

 

 

 

 

1.6.1. Tahıl unları, soya unu ve diğer unlar (patates unları dâhil)

Koliform bakteri

5

2

103

104

ISO 4832

 

Küf

5

2

104

105

ISO 7698

 

1.6.2. Ekmek ve ekmek çeşitleri, pide, bazlama, simit, lavaş, poğaça vb.

Sünme (rop) sporu (4)

5

2

4,5x103

1,1x104

 

 

Maya ve küf

5

2

102

103

ISO 7698

 

1.6.3. Yufka, kadayıf vb.

Koliform bakteri

5

2

102

103

ISO 4832

 

Küf

5

2

103

104

ISO 7698

 

1.6.4. Tahıl gevrekleri, irmik, tüm tane ürünleri, müsli, mısır gevreği, patlamış mısır, pirinç patlağı, cips vb. tahıl bazlı ürünler (aromalılar dâhil), insan tüketimine sunulan kepek

Koliform bakteri

5

2

102

103

ISO 4832

 

Maya ve küf

5

2

103

104

ISO 7698

 

1.6.5. Makarna, erişte vb. makarnacılık ürünleri

Maya ve küf

5

2

102

103

ISO 7698

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

1.6.6. Et, sebze ve diğer dolgu maddeleri ile doldurulmuş makarna, mantı benzeri ürünler

(çiğ, dondurulmuş)

Koagulaz pozitif stafilokoklar

5

2

103

104

EN/ISO 6888-1 veya 2

 

Sülfit indirgeyen anaerob bakteri

5

2

103

104

ISO 7937

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

1.6.7. Et, sebze ve diğer dolgu maddeleri ile doldurulmuş makarna, mantı benzeri ürünler (fırınlanmış)

Koagulaz pozitif stafilokoklar

5

2

102

103

EN/ISO 6888-1 veya 2

 

Sülfit indirgeyen anaerob bakteri (sadece et içerenlerde)

5

2

102

103

ISO 7937

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

1.6.8. Pizza, hamur ve hamur bazlı ürünler (dondurulmuş, pişime hazır)

Küf

5

2

103

104

ISO 7698

 

Koagulaz pozitif stafilokoklar

5

2

103

104

EN/ISO 6888-1 veya 2

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

L. monocytogenes

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 11290-1

 

1.6.9. Hafif fırıncılık ürünleri

 

 

 

 

 

 

 

 

1.6.9.1. Sade kek, sade bisküvi, sade krakerler vb., kaplamalı, dolgulu ve/veya çeşnili bisküviler, kekler ve krakerler ve gofret (sade, kremalı, dolgulu, kaplamalı vb.)

Koliform bakteriler

5

2

101

102

ISO 4832

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

1.6.9.2. Tartlar ve yaş pastalar (kremalı, çikolatalı, dolgulu, meyveli vb.)

Koagulaz pozitif stafilokoklar

5

2

102

103

EN/ISO 6888-1 veya 2

 

E. coli (4)

5

0

<3

ISO 16649-3

 

Salmonella

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 6579

 

L. monocytogenes

5

0

0/25 g-mL

EN/ISO 11290-1

 

1.6.10. Nişasta

E. coli (4)

5

0

<101

ISO 16649-1 veya 2