Beyaz Çay
Türkiye'de üretimine geçtiğimiz yıl başlanan beyaz çay, yaş
çayın tepe tomurcuğunun uygun zamanda toplanması ile elde ediliyor. Toplanması
zahmetli olan beyaz çayın oldukça kısa bir hasat dönemi var.
Çay tarımında
Türkiye’de kimyasal ilaç kullanılmayıp ve herhangi bir pestisite karşı ürüne
müdahale edilmiyor. Dünyada, Türk çayının kalite ve ekolojik değerlerine,
yapısal özelliklerine sahip başka bir ürün olmamakla beraber, çay üretilen
ülkelerde üzerine kar yağan tek çay Türk çayı.
Tomurcuklar her çay bitkisinde açmadığı için bir dönüm çay
bahçesinden ancak 750 gramla 1 kilo arasında tomurcuk bulunuyor. Bu tomurcuklar da ancak günün belli saatlerinde ve
güneşli günlerde toplanabiliyor. Altın değerindeki bu tomurcuklar bugüne kadar
fabrikaya teslim edilen çay yapraklarının arasında değerlendirilmeden zayi
oluyordu. Beyaz çayın üretici için de büyük önemi bulunuyor. Çaykur, 1 kilo yaş
çay yaprağı için üreticisine 1.38 lira ödeme yaparken 1 kilo tomurcuk için 300
lira ödüyor. (Haziran.2014)
Beyaz çay, toplandıktan sonra en az işlem gören çay türüdür.
En iyi beyaz çaylar, bahar aylarında yalnızca çok kısa bir dönemde toplanabilen
tomurcuklardan oluşur. Beyaz çayın işlenme süreci oldukça basittir: çay
yaprakları, toplandıktan sonra birkaç gün gölge bir yerde bekletilir, ardından
kurutulur. Beyaz çayın oldukça nadir olmasının sebebi, yalnızca yılın çok kısa
bir döneminde toplanabiliyor olmasıdır. Çay uzmanları tarafından sıkça tercih
edilen yüksek kaliteli bu çay, yaprakların yanarak acılaşmaması için çok sıcak
olmayan bir suyla demlenir. Beyaz çay yaprakları, birkaç defa demlenmeye
uygundur.
Satın aldığınız beyaz çayın hava geçirmez bir pakette
olmasına dikkat edin çünkü beyaz çayın raf ömrü diğer çaylardan daha kısadır.
Havayla temas ettikten sonra en fazla 4-5 ay içinde tüketilmelidir.
Beyaz Çay Nasıl
Tüketilir?
Beyaz çayı demlerken dikkat edilmesi gereken en önemli kural,
suyun sıcaklığının 70-75 derece arasında olmasıdır. Yani suyu ocaktan alır
almaz, kaynar haldeyken beyaz çay yapraklarının üzerine dökmeyin. Kaynamış
suyu, ocağı kapattıktan sonra 5-7 dakika kadar bekletin ve öyle kullanın.
Kaynar su, çay yapraklarının haşlanmasına ve çayın tadının acılaşmasına neden
olur. 1 büyük bardak çay için 2 çay kaşığı beyaz çay yeterli olacaktır.
Suyu beyaz çay yapraklarının bulunduğu bardağa döktükten
sonra 7-10 dakika kadar demleyebilirsiniz. Suyun sıcaklığı ne kadar düşükse, demleme
süresini o kadar uzatın. Yani 50-60 derecelik bir su için 11-13 dakika demleme
süresi gerekir. Kullanılan çay miktarını ve demleme süresini ağız tadınıza göre
değiştirebilirsiniz ama kaynar su kullanmamaya dikkat edin.
Beyaz çay hafif aromalı ve yumuşak içimli olduğu için sade
olarak tüketilebilir. Tatlandırmak isterseniz süt, limon veya şeker
kullanabilirsiniz.
Beyaz Çay İçeriği
Beyaz çay diğer çay çeşitlerine göre daha fazla etkin madde
içerir. Bu ise yalnızca tomurcuklardan üretilmesinden kaynaklanmaktadır. Ancak
çay çeşitlerine göre beyaz çayda daha az kafein vardır. Siyah çayda bir
fincanda bu 40mg, yeşil çayda 20mg iken beyaz çayda 15mg’dır. Bazı çalışmalar
beyaz çayın kanser mücadelesinde yeşil çaydan daha fazla antioksidan ihtiva
ettiğini ortaya koymaktadır. Bu oranın 3 misli olduğu tespit edilmiştir. Beyaz
çay, yeşil çay ve siyah çaya oranla daha az kafein içerir ancak “kafeinsiz”
değildir. 250 ml beyaz çay 30 – 55 mg arası kafein içerir. Bu nedenle gebelik
ve emzirme döneminde içilmesi önerilmez. Fazla tüketimi çarpıntı, yüksek
tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluğa neden olabilir. Kafeinin
depresyon belirtilerini şiddetlendirdiği ve kaygıyı arttırdığı bilinmektedir.
Demir takviyesi, yüksek tansiyon ilacı, kan inceltici ve herhangi bir sağlık
koşulu nedeniyle düzenli ilaç kullananlar beyaz çay tüketmeye başlamadan önce
olası yan etkiler hakkında doktora danışmalıdır.
American Society for Microbiology 104. toplantısında Beyaz
Çay'ın: Anti fungal etkisi olan Penicillium
chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae
ihtiva ettiği, Bakteri ve virüsleride inaktivite hale getirdiği, Aim,
Aquafresh, Colgate, Crest ve Orajel gibi diş macunlarında antiviral ve
antibakteriyal etkisinden dolayı beyaz çay ekstraktı kullanıldığı
belirtilmiştir.
Eğer Beyaz Çay üretiyorsanız üretim aşamasında dikkat
etmeniz gereken bazı unsurlar mevcut. Kuruturken ilk aşamada birkaç gün gölge
bir alanda bekletirken ortamın mikrobiyolojik yükünün az olması kontaminasyon
riskini en aza indirir.
DiaTek tarafından satın alabileceğiniz
Hysafe Air sayesinde havanın dezenfeksiyonunu
sağlayabilirsiniz.
(Hysafe Air hakkında detaylı bilgi için burayı TIKLAYINIZ.)
Kurutma alanının giriş çıkışlarına koyacağınız
HyPass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas) ile ortamın
mikrobiyolojik yükünün azaltılmasına yardımcı olursunuz.
(HyPass hakkında detaylı bilgi için burayı
TIKLAYINIZ.)