Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği
Tebliğ, evcil tavuktan (Gallus gallus var. domesticus) elde
edilen yumurtayı kapsayıp, diğer kanatlı hayvanlara ait yumurta ve yumurta
ürünleri ile kuluçkalanmış ve pişmiş yumurtaları kapsamıyor.
Değişikliğin
amacı: yumurtacı tavuklardan elde edilmiş kabuklu yumurtanın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde
paketlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasında dikkate alınacak
özellikleri belirlemek.
Hammadde, işlem ve ürün özellikleri
Yumurta sağlıklı
hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır.
Yumurta kendine has tat, koku ve renkte olmalıdır.
Doğal renk ve kokusunu kaybetmiş, çürümüş, kokuşmuş yumurta ile kuluçka işlemi
uygulanmış yumurta doğrudan tüketime sunulamaz ve gıda sanayide kullanılamaz.
Kırık yumurta, yumurta ürünlerinin üretimi de dâhil olmak üzere, gıda
maddelerinin üretiminde kullanılamaz.
Yumurta, özelliklerine göre A sınıfı ve B sınıfı olmak üzere ikiye ayrılır.
A
Sınıfı Yumurtanın Kalite Özellikleri
Yumurta
kabuğu temiz olmalıdır. Kabuk, hafif pütürlü olabilir. Kabuk, sağlam yapılı,
çatlaksız, kırıksız ve şekli normal olmalıdır.
Hava
boşluğu; "ekstra taze" olarak satışa sunulan yumurtada 4 mm,
diğerlerinde 6 mm’den yüksek olmamalı ve sabit olmalıdır.
Yumurta
akı; berrak, saydam ve jel kıvamında olmalı, yabancı madde içermemelidir.
Yumurta
sarısı; ışık muayenesinde merkezde yuvarlak gölge şeklinde görülmeli,
yumurtanın döndürülerek hareket ettirilmesinde merkezden belirgin şekilde
ayrılmamalı ve yabancı madde içermemelidir.
Yumurta
içeriğinde gözle görülebilir embriyo bulunmamalıdır.
Yabancı
koku içermemelidir.
A sınıfı yumurta yıkanarak veya başka
bir yöntemle temizlenemez ve yağlama işlemine tabi tutulamaz.
A
Sınıfı Yumurtanın Ağırlık Kontrolüne Dair Toleranslar
180 adet veya daha fazla sayıdaki yumurtanın
kontrolünde, bir alt sınıftan karışma % 5’i geçmemelidir. Etikette belirtilen
ağırlık sınıfının 2 veya daha aşağı alt sınıflarından yumurta bulunmamalıdır.
Üst sınıflardan bulunabilecek yumurta hususunda sınırlama yoktur.
Kontrol edilen yumurta sayısının 180’den daha az
olduğu durumlarda ağırlık kontrolüne dair toleranslar 1 inci maddede belirtilen
oranların 2 katı olarak uygulanır.
Ağırlık kontrolüne dair tolerans uygulanabilecek
yumurta sayısının belirlenmesinde, hesaplanan sayının tam sayı olmaması
durumunda, hesap sonucunda bulunan değerden büyük olan en yakın tam sayı esas
alınır.
B Sınıfı Yumurtanın Özellikleri
B sınıfı yumurta gıda sanayide kullanılır.
Kalite özelliklerini kaybetmiş olan A sınıfı yumurta B sınıfına alınabilir.
B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde “B sınıfı” ifadesi
veya “B” harfi bulunacak. B sınıfı yumurtanın sınıfını simgeleyen harf,
yüksekliği en az 5 milimetre olmak ve çevresinde en az 12 milimetre çapında bir
çember bulunmak koşulu ile yumurta üzerine damgalanabilecek. B sınıfı
yumurtanın ambalajı üzerine son tüketim tarihi ile birlikte paketleme tarihi de
yazılacak. B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde, en az 2 santimetre
yükseklikte büyük harflerle “GIDA SANAYİ İÇİNDİR” yazısı yer alacak.
Etiketleme ve İşaretleme
A sınıfı yumurtada işletme ve kümes
numarası ile yumurtlama tarihi kolayca görülebilir, okunaklı ve en az 2 mm
yükseklikte olacak şekilde yumurta kabuğu üzerine damgalanır. İşletme numarası
damgalanırken, il trafik kodu ve işletmeye özgü kod arasında bulunan ve
bilgisayar destekli veri tabanında işletme numarasını 14 haneye tamamlamak için
kullanılan sıfırlar damgalanmayabilir. Yumurtlama tarihi gün, ay, yıl olarak
(Örnek: YT:1/1/2015 veya YT:1/1/15 ) damgalanır.
İşletme ve kümes
numarası ile yumurtlama tarihi kümeste veya gerekli tedbirleri almak şartıyla
aynı işletmeye ait tasnif veya paketleme tesisinde yazılmalıdır. Kümes ve
işletme numarası ile yumurtlama tarihi yazılmamış olan A sınıfı yumurta toptan
veya perakende olarak satışa arz edilemez.
Yumurtanın
üzerindeki işletme ve kümes numaralarının ve yumurtlama tarihinin kontrolünde
okunabilirlik yönünden tolerans her bir hazır ambalajın içerisindeki
yumurtaların % 20’si olarak uygulanır.
A sınıfı yumurtanın
ağırlık ve özellik sınıfları etikette, ürün adı ile aynı yüzde belirtilir.
Özellik sınıfı belirtilirken “A sınıfı” ifadesi veya “A” harfi kullanılır. A
sınıfı yumurtanın ağırlık sınıflarını simgeleyen harfler en az 2 mm yükseklikte
olmak ve çevresinde en az 12 mm çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta
kabuğu üzerine de damgalanabilir.
A sınıfı yumurtanın
ağırlık sınıfları, aşağıdaki tabloda verilen harflerle veya bunlara karşılık
gelen ifadelerle veya her ikisiyle belirtilir. Ayrıca ilgili ağırlıklar da
verilebilir. Tabloda verilen ağırlık sınıfları farklı renk, sembol, ticari
marka veya başka bir gösterim şekliyle alt sınıflara bölünemez.
A sınıfı yumurtanın
etiketinde son tüketim tarihi “.....tarihine kadar tüketilmelidir.” veya
“..........tarihinden önce tüketilmelidir.” ifadeleri kullanılarak yazılır.
A sınıfı yumurta,
yumurtlama tarihinden itibaren 21 gün içinde tüketiciye ulaştırılır. A sınıfı
yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla
olamaz. Eğer yumurtlama tarihi farklı olan yumurtalar aynı paket içinde satışa
sunuluyorsa, son tüketim tarihi belirlenirken ilk yumurtlama tarihi dikkate
alınır.
Paketlendiği tarihte
hava boşluğu 4 mm veya daha düşük olan A sınıfı yumurta yumurtlama tarihinden
itibaren dokuzuncu güne kadar “ekstra taze” olarak tanımlanabilir. Bu ifade
kullanıldığında “ ……… tarihine kadar ekstra taze” şeklinde belirtilir
ve “…………” yerine yumurtlama tarihinden sonraki dokuzuncu günün tarihi yazılır.
Ayrıca “ekstra taze” olarak nitelendirilen yumurtanın etiketi üzerinde
yumurtlama tarihi yer alır.
B sınıfı yumurtanın
ambalajı üzerinde “B sınıfı” ifadesi veya “B” harfi yer alır. B sınıfı
yumurtanın sınıfını simgeleyen harf, yüksekliği en az 5 mm olmak ve çevresinde
en az 12 mm çapında bir çember bulunmak koşulu ile yumurta üzerine
damgalanabilir.
B sınıfı yumurtanın
ambalajı üzerine son tüketim tarihi ile birlikte paketleme tarihi de yazılır.
B sınıfı yumurtanın
ambalajı üzerinde, en az 2 cm yükseklikte büyük harflerle “GIDA SANAYİ İÇİNDİR”
yazısı yer alır.
Yumurtanın üretim
tarihi yumurtlama tarihiyle aynı olur.
Yumurta etiketinin
üzerinde net olarak görülebilecek biçimde “Satın aldıktan sonra
buzdolabında/soğukta muhafaza ediniz” ifadesi yer alır.
Yumurta son
tüketiciye hazır ambalajlı olarak sunulur.
Yumurta, hazır
ambalajlı hale getirilmeden önce nakliye ve depolama sırasında aşağıdaki
bilgiler bulundurulur;Üretildiği işletmenin (kümes) adı ve adresi, İşletme ve
kümes numarası, Yumurtaların sayısı ve/veya ağırlığı, Yumurtlama tarihi veya
periyodu, Sevkiyat tarihi.
Yumurta,
yumurtlamadan sonraki 10 gün içerisinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve
paketlenmelidir.
Taşıma, depolama, muhafaza ve satış
Yumurtalar üretildikleri işletmelerde, toplanma işleminden
hemen sonra depolarda viyoller içinde muhafaza edilir.
Yumurta üretildiği yerde ve tüketiciye ulaştırılana kadarki
tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde ve yabancı kokulardan ari biçimde
depolanır; darbelerden, doğrudan güneş ışığından ve büyük sıcaklık
dalgalanmalarından korunur.
Yumurtlama tarihinden sonraki 18 inci güne kadar yumurtanın
soğutulması zorunlu değildir. Ancak 18 inci günden itibaren (+8)-(+5) °C
arasında muhafaza edilmelidir.
A sınıfı yumurtanın muhafaza edildiği alanlar yapay olarak
+5 oC’den daha düşük derecelerde soğutulmuş olmamalıdır.
Ancak 24 saatten fazla olmamak üzere sevkiyat sırasında veya 72 saatten fazla
olmamak üzere perakendecide +5 °C’nin altındaki bir sıcaklıkta
tutulabilir.
Yumurta, hijyenik olmayan malzemeler (yaprak,
saman vb.) içinde satışa sunulamaz.