Baharatta Tuz Tayini

48 kez okundu

5 gün önce eklendi

 
 
Kullanılacak Malzeme ve Cihazlar

Filtre kağıdı
Porselen kroze
Küf Fırını
Gooch Krozesi
Beher (100 mL)
Pipet( 25 mL)
Huni

Kullanılan Kimyasallar


Nitrik asit çözeltisi: 1 birim nitrik asit 9 birim su ile karıştırılır.
%10’luk Gümüş Nitrat çözeltisi
 
 

Deneyin Yapılışı

Daha önceden sabit tartıma getirilmiş porselen kroze içerisine 3-5 garasında örnek tartılır (m). Örnek sıcaklığı 550°C olan kül fırınında açık gri renkte kül oluşuncaya veya ağırlık değişmez hale gelinceye kadar bekletilir. Kroze desikatörde soğutulduktan sonra üzerine çözdürülene kadar hazırlanan asit çözeltisi eklenir. Bir beherin içerisine bir miktar gümüş nitrat çözeltisi koyulur. Krozedeki asitli örnek çözeltisi süzgeç kağıdından içerisinde gümüş nitrat bulunan beher içerisine süzülür. Süzgeç kağıdı sıcak damıtık su ile yıkanarak süzüntü beherdeki çözeltiye eklenir. Beherdeki çözelti kaynayıncaya kadar ısıtırlır. Çözelti içerisinde oluşan çökelek ışıktan korunmalıdır. Beher karanlık bir yere koyularak çökeltinin toplanması sağlanır. Çözelti sabit tartıma getirilmiş Gooch krozesinden süzülür. Çökelek sıcak saf su ile yıkanır. Gooch krozesi sıcaklığı 140 °C olan etüvde sabit tartıma getirilene kadar bekletilir. Desikatöre alınarak soğutulur ve tartılır (m1).

Hesaplamalar

%Tuz miktarı = ((m1x 0.40777)/m)x100

m1: Gooch krozesindeki çökeltinin kütlesi (g)

m: Alınan deney numunesinin kütlesi (g)

0.40777: Gümüş klorürün sodyum klorüre çevrilme faktörü

Kaynak : kimyaevi.org
 
 

Etiketler tuz tayini, tuz tayini megep, tuz tayini nedir, tuz tayinin amacı, tuz tayininde kullanılan kimyasallar, tuz tayini deneyi, tuz tayini yapmak, tuz tayininin önemi, tuz tayini deneyinin amacı, tuz tayini potasyum kromat, tuz tayini pdf, tuz tayini peynirde, gıdalarda tuz tayini, salçada tuz tayini, tuz tayini amacı, tuz tayininin amacı, gıdalarda tuz tayini amacı, ette tuz tayini amacı, peynirde tuz tayini amacı, tuz tayini analizi, ayranda tuz tayini, ayranda tuz tayini nasıl yapılır, gıdalarda tuz tayini teorik bilgi, baharatta tuz tayini, bisküvide tuz tayini, tuz tayin cihazı, tuz tayini deney raporu, peynirde tuz tayini deneyi, gıdalarda tuz tayini deney raporu, ekmekte tuz tayini deney raporu, ekmekte tuz tayini deneyi, tuz kristallenmesine direncin tayini, mohr yöntemi ile tuz tayini deney raporu, ekmekte tuz tayini, ette tuz tayini, tuz tayini formülü, gıdalarda tuz tayini megep, gıdalarda tuz tayini neden yapılır, gıdalarda tuz tayini ilkesi, gıdalarda tuz tayini mohr yöntemi, gıdalarda tuz tayini önemi, gıdalarda tuz tayini nasıl yapılır, gıdalarda tuz tayini mohr, tuz tayini hesaplama, tuz analizi hesaplama, salçada tuz tayini hesaplama, peynirde tuz tayini hesaplama, tuz tayini ilkesi, tuz tayini nasıl yapılır, idrarda tuz tayini, konservelerde tuz tayini, klorür tuz tayini, kaşarda tuz tayini, tuz tayini mohr yöntemi, peynirde tuz tayini mohr yöntemi, tuz miktarı tayini, margarinde tuz tayini, mohr tuz tayini, makarnada tuz tayini, tuz tayini neden yapılır, tuz analizi nasıl yapılır, salçada tuz tayini nasıl yapılır, peynirde tuz tayini nasıl yapılır, peynirde tuz tayini neden yapılır, tuz tayini prensibi, peynirde tuz tayini raporu, potansiyometrik tuz tayini, , tuz tayini, tuz tayini megep, tuz tayini nedir, tuz tayinin amacı, tuz tayininde kullanılan kimyasallar, tuz tayini deneyi, tuz tayini yapmak, tuz tayininin önemi, tuz tayini deneyinin amacı, tuz tayini potasyum kromat, tuz tayini pdf, tuz