Broyler ( Broiler ) Tavuk Yetiştiriciliği

13953 kez okundu

4 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Diğer Ürünler» Broyler ( Broiler ) Tavuk Yetiştiriciliği

Broiler tavuk olarak adlandırılan Etlik Piliç yetiştiriciliği dışarıdan bakıldığında oldukça kolay ve basit görünen bir yetiştiricilik olarak gösterilmekte. Broiler Tavuk yetiştiriciliğinde uyulması gereken bir takvim, bir program olduğunu belirterek dikkat edilmemesi durumunda yetiştiricilere büyük oranda zarar getirdiğini hatırlatmak istiyoruz. İşletme olarak kurulan tesisler, elde ettikleri civcivleri etlik piliç olarak yetiştirebilir, bir kısmının satışını yaparak diğer kısmın damızlık olarak bünyelerinde üretime destek olmalarını sağlayabilir.
 
Broiler Tavuk yetiştiriciliğinin nasıl yapıldığı ile ilgili kısma gelecek olursak; Damızlıktan etlik olarak çıkan civcivler standartlara ve programa uyacak şekilde 45 gün beslenmektedir. 45 günü tamamlayan piliçler gerekli kontrolleri sağlandıktan sonra kesime gönderilir, kesim sonrasında tüketilebilmesi için gerekli noktalar üzerinden dağıtımları gerçekleştirilir.

Bu sürece gelmeden önce civcivlerin nasıl yetiştirildiğini, nasıl beslendiğini, kesime uygun nasıl bir gelişim sergilediklerinden bahsedecek olursak; kuluçkadan çıkan her civciv bir cinsiyet ayrımından geçerek özel olarak gelişimlerine uygun kümeslere aktarılır.
 
 
 
Kümese taşınan civcivler, 45 günlük süre boyunca ısı, ışık, havalandırma ve nem etmenlerine bağlı olarak yetiştirilmektedir. Her bir unsur için belirlenen bir limit olduğunu ve birisinin dahi eksik olması durumunda etlik pilicin yetişme süresinin uzamasına neden olduğunu belirtmek istiyoruz. İlk gün kümesteki ısı derecesinin 35 derece olmasının gerektiğini, ilk günden sonra her geçen gün ısı derecesinin bir kademe düşürülmesi gerekmekte. 4. Haftadan sonra kümes içerisinde bulunan ısının 23 derece üzerinden sabitlenmesi gerekmektedir.

Broiler Tavuk Yetiştiriciliğinde önemli olan bir diğer etmen ise havalandırmadır. Havalandırma seçeneği hayvanların yeterli oranda oksijen alacakları oranda verilmesi gerekmekte. Bu aşamada hayvanları üşütmemeye dikkat edilmelidir. Zehirli gazların atılabilmesi ve kümesin temiz tutulabilmesi için havalandırmanın oldukça önemli olduğunu söyleyebiliriz. Kümes içerisinde bulunan ışık etlik piliçlerin gelişiminde rol oynayan en önemli etmen olarak gösterilmekte. Işığın fazla ya da az olması hayvanların büyümelerine büyük oranda katkı sağlamakta. Işık dengesi, ilk haftalarda 6 metre kare için 2.5 vat, sonrasında ise 1,5 vat uygulanmalıdır. Kümes içerisinde bulunan nem dengesi oldukça önemli olup içeride kuru bir iklimin oluşması sağlanmalıdır. Nem dengesi ortalama olarak %60 olarak ayarlanması gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Türkiye'de artık tavuklar ;  verimi ve kalitesi Avrupa Standartlarında yüksek ve üst düzeyde olacak. İspanya DOMCA firmasının  geliştirdiği bitkisel ve doğal  Broyler Tavuklarda GARLICON ürününü incelemek için TIKLAYINIZ..