Gluten Hangi Gıdalarda Bulunuyor?

1539 kez okundu

bir yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Gıda Hijyeni ve Güvenliği» Gluten Hangi Gıdalarda Bulunuyor?

Kendinize bir glutensiz beslenme listesi oluşturmak için öncelikle glutenin hangi gıdalarda olduğunu bilmeniz ve onları elemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Bazı tahıllarda doğal olarak bulunan bu gluten, aslında pek çok kişinin günlük beslenme alışkanlığında tükettiği bir protein grubu. Öyle ki birçok gıda maddesinin içerisinde de beklenmedik şekillerde bulunabiliyor. Örnek vermek gerekirse: yiyeceklere ayrı bir lezzet katmak için kullanılan bir baharat karışımı ya da sosta da glutene rastlayabilirsiniz. Bu nedenle glutene karşı hassasiyet gösterenlere direkt hitap edebilmek için birtakım ürünlerin üzerinde "glutensiz" ibaresi bulunabiliyor. Gluten içerdiği kesin olarak bilinen gıdalardan bazılarını da şöyle sıralayabiliriz:


Buğday Unu

Buğday Nişastası

Kahverengi Un

Kavuzlu Buğday

Buğday Özütü

Çavdar, Arpa

Ekmek, Pide ve Lavaş

Pasta, Kek ve Turta

Kahvaltılık Gevrek

Kurabiye,

Bisküvi ve Kraker

Paketli Patates Kızartması ve Cips

Bulgur, Kepek, İrmik

Makarna, Erişte, Hububat

Et Suyu, İşlenmiş Et

Et veya Deniz Ürünü Taklitleri

Baharat Karışımları

Çorba ve Harçları

Sirke (Tam damıtılmış sirkeler gluten içermez)

Sakız

Soya Sosu, Salata Sosları

Soslu Kuru Yemişler

Kuskus, İrmik