Baharatlarda Rutubet Miktarı Tayini (Toluen Metodu)

13837 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Baharatlarda Rutubet Miktarı Tayini (Toluen Metodu)

Baharatlar, tüm dünyada yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Baharatlar yemeklere güzel tat ve koku vermelerinin yanı sıra, insan sağlığı açısından da önemli faydaları bulunan maddelerdir.
Bu metod, Türk Gıda Kodeksi Baharatlar Tebliği'nde belirtilmiş baharatların analizi için kullanılabilir. Analiz için genel laboratuvar aletlerinin yanı sıra, damıtma cihazına da ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Analizin yapılışı:
 
Hazırlanan numuneden yaklaşık 20g damıtma balonuna konulur. Üzerine numuneyi tamamen örtecek şekilde toluen (hepsi yaklaşık olarak 75 ml) katılır ve karıştırmak için döndürülerek çalkalanır.
 
Damıtma aygıtının parçaları birbirine takılır ve toplayıcı geri soğutucudan akıtılan çözücü damıtma balonuna taşıncaya kadar doldurulur. Gerekirse geri soğutucunun üst ucuna gevşek bir pamuk tıkaç yerleştirilir veya soğutucu ufak bir kalsiyum klorür tüpü ile birleştirilir. Böylelikle geri soğutucunun iç borusu içinde atmosfer rutubetinin yoğunlaşması önlenmiş olur.
 
Damıtmanın kontrol edilebilmesi için balon ve toplayıcıya uzanan boru, asbest sargı ile sarılır. Balon, damıtma hızı yaklaşık olarak dakikada 100 damla oluncaya kadar, ısıtılır. Suyun büyük bir kısmı damıtıldıktan sonra damıtma hızı yaklaşık olarak dakikada 200 damlaya çıkarılır ve işlem, artık su toplanmayıncaya kadar sürdürülür.
 
Damıtma süresince, geri soğutucunun çeperlerine yapışmış olan rutubeti toplayıcıya yıkamak için, geri soğutucu ara sıra, 5 ml kadar toluen ile yıkanır. Toplayıcıdaki su, geri soğutucunun ve toplayıcının içerisinde bulunan spiral bakır telin arada sırada aşağı yukarı hareket ettirilmesi ile toluenden ayrılabilir. Böylece suyun toplayıcının dibinde toplanması sağlanmış olur.
 
Damıtma, toplayıcıdaki su düzeyi 30 dakika süre ile değişmeden kalıncaya kadar sürdürülür ve sonra ısı kaynağı söndürülür.  
Gerektiğinde geri soğutucu toluen ile bolca yıkanır ve kalan rutubet damlacıklarını çıkarmak için de spiral bakır tel kullanılır. Toplayıcı oda sıcaklığındaki suya daldırılır ve en az 15 dakika, toluen tabakası belirleninceye kadar, tutulur ve sonra su hacmi okunur.
 
Baharatların üretim alanındaki hijyenik koşullar kaliteyi belirler. Üretim alanınızda Hysafe Air kullanarak ortam havasını kolayca mikroorganizmalardan ayırabilirsiniz.