Gıdalarda tuz, kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanan yönteme Mohr Yöntemi denir.
Kullanılan Kimyasallar:
0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
% 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
Yapılışı:
- Titrasyon düzeneği hazırlanır. Bürete 0.1 N AgNO3 doldurulur ve "0"ayarı yapılır.
- Homojen hale getirilmiş örnekten 10 g erlene tartılır (Eğer örnek sıvıysa, doğrudan 10ml alınarak suyla seyreltilir). Titre edilecek örneğin pH’ı nötr ya da nötre yakın olmalıdır.
- 1 ml K2CrO4 eklenir
- Bürete doldurulmuş 0.1 N AgNO3 ile büret musluğu kontrollü olarak açılıp önce hızlı sonra yavaş damlalar hâlinde çalkalayarak titrasyon yapılır.
- 0.1 N AgNO3 ile kiremit kırmızısı renge titre edilir (Kiremit kırmızısı renk 2 dakika kaybolmamalıdır).
- 0.1 N AgNO3 sarfiyatı kaydedilir.
- Alınan süzüntü miktarı kadar saf su ile aynı işlemlerle kör (şahit) deneme yapılır.
Kör (Şahit) deneme:
250 ml’lik bir erlenmayere örnek miktarı kadar damıtık su konur, üzerine 1 ml % 5’lik K2CrO4 indikatörü ilave edilir,
Büretteki ayarlı 0.1 N AgNO3 çözeltisi ile kırmızı-kahverengi çökelek oluşuncaya kadar titre edilir.
Oluşan renk 30 saniye sabit kalmalıdır
Sonucun hesaplanması:
1 mL 0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi tam 0,1 N değilse bu değer: (0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
%Tuz (g) = [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
V= Harcanan AgNO3 çözeltisinin hacmi (mL)
N= Ayarlanan AgNO3 çözeltisinin derişimi
m = Alınan numune miktarı (g)
SF= Seyreltme faktörü (örnek 100 mL’lik balon jojeye seyreltilir ve bu çözeltiden de 10 mL alınırsa, bu durumda seyreltme faktörü 100/10= 10 olur)
Clean Test ile ortamdaki tüm yüzeylerden organik kirliliği rahatlıkla analiz edebilirsiniz.