S. aureus, S. xylosus, S. saprophyticus ve S. epidermis türlerini rahatça
tanımlandığı bu besiyerinde özellikle yüzeysel ve sistemik enfeksiyonlara sebep
olan S.aureus türünün tanımlanması hayati önem taşımaktadır.
Staphylococcus türleri deri hastalıklarının yanısıra, mide
bulantısı, kusma, mide krampları gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Her zaman insan ve hayvanların derisinde, burun ve
boğazındaki mikroflorada Staphylococcus türleri mevcuttur. Ayrıca havada, atık
sularda, suda, sütte, gıda üretilen ekipmanlarda, çevreyle temas eden yüzeylerde
bulunur.
Balık, et, kümes hayvanları ve yumurtalar, salata, krema,
şekerleme, süt ve peynir gibi gıdalarda da Staphylococcus türlerine rastlamak
mümkündür. Ürünlere el teması sonucu bulaşmaktadır.
Staphylococcus Chromogenic Agar (SCA), Staphylococcus için
gerekli besinleri içerirken aynı zamanda kromojenik alt tabakalarım karışımı
farklı türlerin belirlenmesini sağlar. Sahip olduğu inhibitörler istenmeyen
mikrobiyolojik floranın gelişimini önler.
Staphylococcus Chromogenic Agar, 35 ⁰C'de 24-48 saat inkübasyon ile sonuç verir. Genelde
koloniler 24 saat sonra görülür. 48 saat inkübe edilmesi var olan tüm
kolonilerin gelişmesi için yeterli bir süredir.
İnkübasyon sonucunda oluşacak kolonilerin renkleri şöyledir;
S.aureus: eflatun
S.xylosus: koyu mavi
S. saprophyticus: yeşilimsi mavi
S.epidermidis: açık yeşil