Baharatlarda Rutubet Miktarı Tayini (Toluen Metodu)

9548 kez okundu

6 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Baharatlarda Rutubet Miktarı Tayini (Toluen Metodu)

Baharatlar, tüm dünyada yemek kültürünün vazgeçilmez bir parçasıdır. Baharatlar yemeklere güzel tat ve koku vermelerinin yanı sıra, insan sağlığı açısından da önemli faydaları bulunan maddelerdir.
Bu metod, Türk Gıda Kodeksi Baharatlar Tebliği'nde belirtilmiş baharatların analizi için kullanılabilir. Analiz için genel laboratuvar aletlerinin yanı sıra, damıtma cihazına da ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Analizin yapılışı:
 
Hazırlanan numuneden yaklaşık 20g damıtma balonuna konulur. Üzerine numuneyi tamamen örtecek şekilde toluen (hepsi yaklaşık olarak 75 ml) katılır ve karıştırmak için döndürülerek çalkalanır.
 
Damıtma aygıtının parçaları birbirine takılır ve toplayıcı geri soğutucudan akıtılan çözücü damıtma balonuna taşıncaya kadar doldurulur. Gerekirse geri soğutucunun üst ucuna gevşek bir pamuk tıkaç yerleştirilir veya soğutucu ufak bir kalsiyum klorür tüpü ile birleştirilir. Böylelikle geri soğutucunun iç borusu içinde atmosfer rutubetinin yoğunlaşması önlenmiş olur.
 
Damıtmanın kontrol edilebilmesi için balon ve toplayıcıya uzanan boru, asbest sargı ile sarılır. Balon, damıtma hızı yaklaşık olarak dakikada 100 damla oluncaya kadar, ısıtılır. Suyun büyük bir kısmı damıtıldıktan sonra damıtma hızı yaklaşık olarak dakikada 200 damlaya çıkarılır ve işlem, artık su toplanmayıncaya kadar sürdürülür.
 
Damıtma süresince, geri soğutucunun çeperlerine yapışmış olan rutubeti toplayıcıya yıkamak için, geri soğutucu ara sıra, 5 ml kadar toluen ile yıkanır. Toplayıcıdaki su, geri soğutucunun ve toplayıcının içerisinde bulunan spiral bakır telin arada sırada aşağı yukarı hareket ettirilmesi ile toluenden ayrılabilir. Böylece suyun toplayıcının dibinde toplanması sağlanmış olur.
 
Damıtma, toplayıcıdaki su düzeyi 30 dakika süre ile değişmeden kalıncaya kadar sürdürülür ve sonra ısı kaynağı söndürülür.  
Gerektiğinde geri soğutucu toluen ile bolca yıkanır ve kalan rutubet damlacıklarını çıkarmak için de spiral bakır tel kullanılır. Toplayıcı oda sıcaklığındaki suya daldırılır ve en az 15 dakika, toluen tabakası belirleninceye kadar, tutulur ve sonra su hacmi okunur.
 
Baharatların üretim alanındaki hijyenik koşullar kaliteyi belirler. Üretim alanınızda Hysafe Air kullanarak ortam havasını kolayca mikroorganizmalardan ayırabilirsiniz.
 

Etiketler ultraviyole lamba , baharat tayin , baharat analizi cıhazı , uv sterilizasyon aletleri , uv lamba , su analizi toluen metodu , ultraviyole lambalar , baharat analizleri , baharatlarda rutubet tayini , dünyada toluen , uv lambası , istanbul bakır damıtma , baharat analizi , baharatta rutubet miktarı , gıda analizlrei damıtma , toluen ile damıtma metodu , ultraviyole ampul fiyatları , baharat tayini , baharat tayini , toluen hakkında makaleler , dezenfektanlarda toluen , baharat rutubeti , baharatlara yapılan kimyasal analizler , ultraviyole lamba fiyatları , baharatta rutubet analizi , baharatlarda tat analizleri , toluen metodu geri soğutucu , baharatlarda rutubet tayini nasıl yapılır , toluen rutubet , su miktarı analizi toluen metodu , rutubet analiz yöntemleri , toluen rutubet metodu , uv cihazında miktar tayini , baharatlarda rutubet tayini distilasyon yöntemi , toluen damıtma yöntemi , baharatlarda yapılan başlica tayinler , baharatlarda yapılan tayinler , baharatta rutubet tayini , toluen metoduyla su tayini , su analizi geri soğutucu , toluen metodu ile nem tayini , rutubet analizi baharat , rutubet tayini rutubet tayini , su mikrobiyoloji analiz uv lamba , toluen metodu , geri soğutucu spiralli , rutubet miktarı , baharatlarda yapılan analizler , baharatlarda yapılan fiziksel ve kimyasal analizler , yem rutubet analiz metodu , geri soğutucu kimya , toluen dunya fiyatlari , hızlı rutubet analizi , toluen ile nem tayini , rutubette toluen metodu , baharatlarda toluen metodu nasıl yapılır , spiralli geri soğutucu nasıl kullanılır , baharatlarda rutubet analizi , baharatlara yapilan analizler , baharatta yapılan analizler , baharatlarda sterilizasyon yöntemleri , baharatta yapılması gerekli analizler , nem tayini rutubet oranı analizi , baharatda rutubet tayini , baharat toluen , baharata yapılan analizler , baharatda rutubet tayinin önemi , baharat boya tayini , rutubet tayini , baharat analizleri , baharatlarda nem tayini , Baharat analizi, baharatta kimyasal analiz, baharatta rutubet