Gıdalarda Mohr Yöntemi İle Tuz Tayini

24771 kez okundu

6 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Gıdalarda Mohr Yöntemi İle Tuz Tayini

Gıdalarda tuz, kimyasal olarak sodyum klorür (NaCl) formda bulunur. Normalitesi belli AgNO3 çözeltisi ile titre edilerek tuz miktarının saptanması ilkesine dayanan yönteme Mohr Yöntemi denir.

 
Kullanılan Kimyasallar:
 
0,1 N Gümüş nitrat (AgNO3) çözeltisi
% 5’lik potasyum kromat (K2CrO4) çözeltisi
 
Yapılışı:
 
  • Titrasyon düzeneği hazırlanır. Bürete 0.1 N AgNO3 doldurulur ve "0"ayarı yapılır.
  • Homojen hale getirilmiş örnekten 10 g erlene tartılır (Eğer örnek sıvıysa, doğrudan 10ml alınarak suyla seyreltilir). Titre edilecek örneğin pH’ı nötr ya da nötre yakın olmalıdır.
  • 1 ml K2CrO4 eklenir
  • Bürete doldurulmuş 0.1 N AgNO3 ile büret musluğu kontrollü olarak açılıp önce hızlı sonra yavaş damlalar hâlinde çalkalayarak titrasyon yapılır.
  • 0.1 N AgNO3 ile kiremit kırmızısı renge titre edilir (Kiremit kırmızısı renk 2 dakika kaybolmamalıdır).
  • 0.1 N AgNO3 sarfiyatı kaydedilir.
  • Alınan süzüntü miktarı kadar saf su ile aynı işlemlerle kör (şahit) deneme yapılır.

 

Kör (Şahit) deneme:

250 ml’lik bir erlenmayere örnek miktarı kadar damıtık su konur, üzerine 1 ml % 5’lik K2CrO4 indikatörü ilave edilir,
Büretteki ayarlı 0.1 N AgNO3 çözeltisi ile kırmızı-kahverengi çökelek oluşuncaya kadar titre edilir.
Oluşan renk 30 saniye sabit kalmalıdır
 
Sonucun hesaplanması:
 
1 mL 0,1 N AgNO3 = 0,00585 g NaCl
 
Eğer hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi tam 0,1 N değilse bu değer: (0,00585 x Hazırlanan Ag NO3 çözeltisinin derişimi) / 0,1 N şeklinde kullanılır.
 
%Tuz (g) = [ (0,00585 x V) / m] x SF x100
 
V= Harcanan AgNO3 çözeltisinin hacmi (mL)
N= Ayarlanan AgNO3 çözeltisinin derişimi
m = Alınan numune miktarı (g)
SF= Seyreltme faktörü (örnek 100 mL’lik balon jojeye seyreltilir ve bu çözeltiden de 10 mL alınırsa, bu durumda seyreltme faktörü 100/10= 10 olur)
 
Clean Test ile ortamdaki tüm yüzeylerden organik kirliliği rahatlıkla analiz edebilirsiniz.

Etiketler gıdalarda tuz miktarı tayini , mohr metodu ile tuz , tuz tayini , mohr yöntemi , mohr metodu , mohr tuzları , tuz tayini mohr yöntemi , mohr yöntemi ile klor tayini , mohr yöntemi ile klorür tayini , mohr yöntemiyle tuz tayini , gıdalarda tuz tayini mohr yöntemi , gıdalarda tuz tayini , tuz tayini yöntemleri , ette tuz tayini , mohr metoduyla klorür tayini , mohr yöntemi ile tuz tayini , gıda analizi mohr yönteminin ilkesi , mohr titrasyonu , mohr yöntemi ile yapılan tuz tayini hangi gıdalarda yapılır , titrasyon düzeneği , mohr yontemi , mohr yöntemi tuz tayini , gıdalarda tuz analizi (mohr yöntemiyle tuz analizi) , mohr yontemı , mohr metoduyla klorür tayini kiremit rengi , mohr metodu ile klorür tayini , mohr yöntemiyle tuz tayini video , diatek çökelek analizi , tuz tayininin ilkesi , mohr yöntemiyle ekmekte tuz tayini , kör deneme şahit deneme , klor tayini , mohr metodu ile tuz taini , mohr metodu ile tuz tayini , kiremit kırmızısı renk veren titrasyon , sosiste tuz tayini , mohr metodu tuz tayini , mohr metoduna göre tuz analizi , mohr metodunda kör deneme , gıdalarda tuz tayini yapılışı , gıdalarda klorür analizi , mohr tuz tayini , titrasyon yöntemi ile suda tuz tayinleri , video tuz tayini analizi , tuz tayini analizi yapılışı video , mohr metot , agno3 ile tuz tayini , tuz analizi , mohr yöntemiyle tuz tayininde titrasyon rengi ne olmalı , tuz tayini kör deneme , morh yontemi ile tuz tayini , ette tuz analizi , mohr yöntemi ile tuz tayini hangi gıdalarda yapılır , titrasyon yöntemi ile tuz analizi , mohr yöntemiyle klorur tayini yapmak , mohr tuzu , suda tuz tayini , gıdalarda tuz analizi , mohr tuzu soru , mohr yöntemi ile klorür tayini deney raporu , mohr yontemiyle klorur tayini analizi , gıdalarda tuz tayini neden yapılır , tuz tayini hangi gıdalara yapılır , gıdalarda tuz ne kadar olmalı , tuz tayini, gıdalarda tuz miktarı, ette tuz