Okullarda Uygulanması Gereken Hijyenik Şartlar

11472 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Okullarda Uygulanması Gereken Hijyenik Şartlar

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği
 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane, kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerin özel hijyen şartlarına sahip olması gerekir. 28550 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre öne çıkan detaylar şu şekildedir:
 
Zemin ve duvar yüzeylerinin sağlam yapıda, kolay temizlenebilir ve gerekli hallerde dezenfekte edilebilir olması gerekir.
 
Pencereler ve diğer açıklıklar, kir birikimini önleyecek şekilde inşa edilir. Açık pencerelerin bulaşmaya sebep olabileceği durumlarda, gıda hazırlama sırasında pencerelerin kapalı ve sabit olması gerekir.
 
Gıda işletmesinde üretim ve hazırlık alanlarının girişlerinde hijyen paspası bulundurulur. Bu paspasların temizliği, düzenli aralıklarla yapılır.
 
Kapıların kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması gerekir.
 
Gıdaların uygun sıcaklıklarda muhafazası için yeterli kapasitede, uygun sıcaklık kontrollü hazırlama, depolama ve sunum koşulları sağlanır. Sıcaklık değerleri izlenir ve sıcaklık kayıtları tutulur.
 

 
Gıdanın hazırlandığı alanlardaki ve özellikle gıda ile temasta olan yüzeyler düzgün, yıkanabilir, korozyona dayanıklı ve toksik olmayan maddelerden yapılır. Bu yüzeylerin sağlam durumda korunan, kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir olması gerekir.
 
Gıdaların doğranmasında ve hazırlanmasında kullanılan doğrama tezgahları tahta malzeme dışında kolay temizlenebilir ve dezenfekte edilebilir bir malzemeden olur. Çapraz bulaşmaya sebep olabilecek gıdalar ayrı doğrama tezgâhlarında hazırlanır.
 
Tuvalet çıkışlarında hijyen paspası bulundurulur. Bu paspasların temizliği, düzenli aralıklarla yapılır.
 
Gıda işletmelerinde her zaman kullanıma hazır halde ve yeterli miktarda bulunan suyun içilebilir nitelikte ve 17/2/2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun olması gerekir.
 
Gıda ile temas edecek şekilde kullanılan buzun, içilebilir nitelikte, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliğe uygun sudan üretilmiş olması gerekir ve işletme içinde hijyen kurallarına göre depolanır ve taşınır.
 
İşyerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemi yapılırken, gıda sanayine uygun, Sağlık Bakanlığınca izin verilmiş deterjan, kimyasal ve/veya dezenfektanlar kullanılır.
 
İşletmelerde çalışan kişiler temizlik ve hijyen kurallarına uymak zorundadır.          
 
Gıdaların hazırlamasında çalışan personelin kişisel hijyeni mikrobiyolojik bulaşmayı engelleyecek şekilde olur.
 

 
Bu temizlik kriterlerine uymak için okullarda tuvaletlerin ve kantinlerin girişinde Hypass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Hijyenik Paspas) kullanılmasını öneriyoruz. Yüzeylerden, alet ekipmandan ve personelden Hytech Slide ile kolaylıkla mikrobiyolojik analizlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Organik kirliliği hemen ölçmek için Clean Test ürünümüzü kullanabilirsiniz.
 
HyPass hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
 
Hytech Slide hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.
 
Clean Test hakkında bilgi için TIKLAYINIZ.