Şaraptaki Mikroorganizmalar

19555 kez okundu

9 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Şaraptaki Mikroorganizmalar

Şarap Üretimi

Şarap, taze üzüm veya şırasından elde edilir. Meyve şaraplarının hammaddeleri ise çeşitli meyvelerdir. Şarap denince, yalnız üzümden yapılmış şarap anlaşılır. Meyve şarapları kendi adlarıyla üzüm şarabından ayrılır.
 
Şarap yapmak için önce üzümler bağlarından toplanır, ardından ezilir sonra, maya (üzümde doğal olarak bulunur) üzüm suyundaki şeker ile birleşir ve aşamalı olarak bu şekeri tüketerek alkole dönüşür. Maya aynı zamanda havada buharlaşan karbondioksiti üretir. Mayanın işlemi tamamlandığında üzüm suyu şaraba dönüşür.
 

En iyi içme zamanı on yıldan sonradır ve kırk yıla kadar içilebilir.

 

Şarapta Bulunan Mikroorganizmalar         
 
Üzümler, gerek asmadayken gerekse bağbozumundan sonra, çeşitli mikroorganizmalar içerir. Bu mikroorganizmalar değişik cins ve türde mayalar, küf mantarları ve bakterilerdir. Üzümlerin mikroorganizma örtüsü, olgunluğa paralel ve çevre koşullarının etkisi altında, sürekli değişikliğe uğrar. Fermantasyon öncesi uygulanan bazı işlemler de mikroorganizmalar üzerinde etkili olur. Ancak, pastörizasyon uygulanmadığı sürece şıra doğal mikroflorasını korur.
 

 
 
Hasat sırasında üzümlerde, maya, asetik asit bakterileri ve küflerin yanı sıra laktik asit bakterileri de bulunur. Şarabın fermantasyonunda ise yalnızca mayalar ve laktik asit bakterileri rol alır. Şarap fermantasyonu temel olarak iki ana aşamadan oluşur: Mayaların gerçekleştirdiği alkol fermantasyonu ve laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği malolaktik fermantasyon.
 
Malolaktik fermentasyon boyunca, basta Oenococcus oeni olmak üzere laktik asit bakterilerinin aktivitesi sonucu şarabın stabilitesi artmakta, şarabın asitliğinde düşme görülmekte ve şarabın aromatik kompozisyonu gelişmektedir.
 
Şırada esas olarak 4 cins laktik asit bakterisi tanımlanmıştır: Lactobacillus, Pediococcus, Leuconostoc ve Oenococcus.
 
Şarapçılıkta şıraya pastörizasyon uygulanmaz. Bu nedenle alkol fermantasyonu üzümün kendi doğal mayaları tarafından yürütülür. Bazen, fermantasyon öncesi saf maya da kullanılır.
Şaraplarda üretim sırasındaki olumsuz koşullardan kaynaklanan mikroorganizma faaliyetlerine gelince, bunların başında sirkeleşme gelir. Sirkeleşme hastalığını yapan mikroorganizmalar Acetobacter cinsi bakterilerdir. Bu sorunu önlemek için şarabın hava ile temas ettirilmemesi ve zamanında ve yeterli düzeyde kükürtlenmesi gereklidir.

Pastörizasyon, kükürtleme ve filtreleme gibi yöntemlerle şaraptan istenmeyen mikroorganizmaları uzaklaştırmak mümkündür.

 

Şarap Analizi
 
Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliğinde alkollü içkiler başlığındaki meyve şarabı için sadece E.coli O157:H7 analizi mevcuttur.
 
Bu teste ek olarak; Küf, maya, laktik asit ve asetik asit bakteri testleri uygulanabilir.
 
Firmamız tarafından satışı gerçekleşen Condalab Brettanomyces Agar (ürün hakkında bilgi için TIKLAYINIZ) ile Brettanomyces cinsi mayalar analiz edilebilir. Saccharomyces cerevisiae'nin kullanmadığı şekerleri fermentasyonda kullanan, diğer adı Dekkera olan bu maya cinsi yüksek alkol konsantrasyonlarında gelişimine devam edebilir.