Sütte Kimyasal Analizler-2

38918 kez okundu

7 yıl önce eklendi

Ana Sayfa » Makale-Yöntem » Mikrobiyolojik Analiz» Sütte Kimyasal Analizler-2

Sütte Sodyum Karbonat Aranması:

Sütte oluşan süt asitini (laktik asit) nötleştiren maddelerin başında alkali karbonat ve bikarbonatlar gelmektedir. Bu maddelerin katıldığı sütlerde;

Pıhtılaşma gecikir,
Peynir üretimi için katılan starter kültürden beklenen asitlik düzeyi sağlanamaz,
Proteoliktik (proteini parçalayan) bakteriler için elverişli bir ortam oluşur.


Karbonatlar özellikle sıcak yaz aylarında sütlerin herhangi bir ürüne işlenmeden kesilmesini engellemek amacıyla süte katılır. En çok kullanılan şekli sodyum bikarbonat (NaHCO3) olup kabartma tozu olarak bilinmektedir. Halk arasında süte soda katmak olarak tanımlanır. Sodyum karbonatlar;

Soğuk suda çözündüğü ve ucuz olduğu için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sodyum karbonat; sütte asitliği düşürmek ve invert şeker üretiminde hidrolizi durdurmak amacıyla kullanılmaktadır.

Sütlerde sodyum karbonat bulunup bulunmadığı Rosalik Asit kullanarak tespit edilir.

Yapılışı:

Bir deney tüpü içerisine 10 ml süt konur.

Üzerine 10 mL % 96’lık etil alkol eklenir.

Daha sonra  % 1’lik rosalik asit çözeltisinden 2–3 damla damlatılır ve karıştırılır.

Karbonat (soda) katılmayan sütlerde, hafif esmerimsi portakal rengi bir renk oluşur.

Gül pembesi bir rengin oluşması, süte karbonat (soda) katıldığının bir işareti olarak kabul edilir.

Hidrojen Peroksit, Klorin ve Diğer Okside Edici Maddelerin Aranması:

Hidrojen peroksit oksitleyici, beyazlatıcı ve mikroorganizmalar üzerine öldürücü etki gösteren bir maddedir. Hidrojen peroksitin süt teknolojisinde; süt, peynir suyu, krema, dondurma miksi ve salamura dezenfeksiyonunda kullanımı söz konusudur.

Süt endüstrisinde kullanılan hidrojen peroksit konsantrasyonları süt bileşenlerine çok az etki eder. Hidrojen peroksit diğer süt koruyucularına göre süt bileşenlerine en az etki eden bir maddedir. Düşük konsantrasyonda hidrojen peroksit amino asit bileşimine etkili değildir.

Hidrojen peroksit konsantrasyonunun % 0.1’in üzerine çıkması durumunda aminoasitlerin bazılarında değişiklikler meydana gelir. Özellikle metionin, tirozin ve triptofan hidrojen peroksitten etkilenerek oksidasyona uğrar ve proteinlerin biyolojik değerinin azalması söz konusu olur.

Sütün hidrojen peroksit ile işlenmesi süt vitaminlerine çok az zarar verir. Ancak sütün bileşiminde bulunan askorbik asit (C vitamini) daha fazlaca etkilenir.

Süte hile amaçlı olarak katılan hidrojen peroksit, klorin ve diğer okside edici maddelerin var-yok tayinleri yapılır.

% 5’lik Potasyum İyodür(KI) Çözeltisi:
5 g potasyum iyodür tartılır, 100 ml balon joje içerisine konarak hacim çizgisine kadar saf su eklenir.

 % 2’lik Nişasta Çözeltisi: 2 g nişasta tartılır, 100 ml balon joje içerisine konarak hacim çizgisine kadar saf su eklenir. Kısık ateşte berraklaşıncaya kadar kaynatılır.

Yapılışı:

10 ml süt 50 ml’lik deney tüpüne konur.

Üzerine 1 ml %5’lik potasyum iyodür çözeltisi ve 19 ml % 2’lik nişasta çözeltisi ilave edilir.

Karıştırmadan sonra 10 ml saf HCl ilave edilir, tüpün ağzı kapatılır ve tüp ters çevirilir.

HCl ilavesinden sonra 3 dk içerisinde örneğin rengi mavimsi siyaha dönerse sütte klorid var demektir.. Bu durumda HCl ilavesinden 15–24 dk. sonra donuk leylak rengi görülecektir. Eğer okside edici maddeler yoksa sütte renk değişimi gözlenmez.

Gerber Yöntemi İle Sütte Yağ Tayini:

Bu analiz, süt içerisindeki yağ oranının ölçülmesi amacıyla yapılır.

Yapılışı:

Süt numunesi iyice karıştırılarak homojen hale getirilir. Kaymak bağlamış ise ısıtılıp karıştırılır ve soğutulur.

Gerber bütirometresine 10 ml. H2SO4 konur. Pipetin ucu bütirometrenin kenarına dokundurularak 11 ml. süt yavaşça asit üzerine boşaltılır. Gerekirse 1 ml. amil alkol konur. Yine gerekirse bir miktar saf su ile seviyesine tamamlanır.

Asit, numune ve amil alkolün boşaltılmasında bütirometre ağzının ıslatılmaması ve bu maddelerin özgül ağırlıklarına göre birer tabaka teşkil ederek sıralanmaları için amil alkolün bütirometrenin kenarından yavaşça sızdırılarak dökülmesine özen gösterilmelidir.

Bütirometrenin ağzı kuru lastik tıpa ile iyice sallanır, çalkalamaya süt homojen hale gelene ve beyazlık kaybolana kadar devam edilir.

Bütirometrenin taksimatlı ucu merkeze gelecek şekilde 1100 devir/dk. hızla çalışan santrifüje yerleştirilir. 5 dk. santrifüj edilir.

Daha sonra su banyosuna alınır ve bölüntülü kısmı yukarıya gelecek şekilde terleştirilir. En az 5 dk. tutulduktan sonra tıkaç sıkıştırıp itilmek, yağ sütununun alt sınırı bölüntü çizgisine getirilmek suretiyle üstteki kısmın en alt noktasına kadar yağ sütunu okunur ve kaydedilir.

Bütirometre skalasından % gram olarak yağ miktarı okunur.
 
Analizlerinde kullanmak için Steril numune alma poşetlerini firmamız tarafından edinebilirsiniz.

Etiketler sütte peroksit kullanımı , süte karbonat katma , sütte karbonat analizi&source=web&cd=5&ved=0cfwqfjae&url=http://www.diatek.com.tr/makale-yontem/kimyasal-analizler/sutte-kimyasal-analizler2_203.htm , "hidrojen peroksit" peynir tespit&source=web&cd=9&ved=0cfuqfjaı&url=http://www.diatek.com.tr/makale-yontem/kimyasal-analizler/sutte-kimyasal-analizler2_203.htm , süte karbonat katılması , sütte soda testi , sütte hidrojen peroksit testi , sütte karbonat testi , süte katilan soda , süte katılan hidrojen peroksit zararı , rosalik asit ile hidrojen peroksit , karbonat soda , rosalik asit , bütirometre , sütte kimyasal madde aranması , sütte kullanılan soda nedir , süte karbonat katılırsa ne olur , diatek krema analizler , sütte kullanılan soda sağlığa zararları , 1 ml süt 1 ml soda çözeltisi , kimyasal süt analizleri , sutte kimyasal analizler , sütte peroksit analizi , açık süte karbonat katılır mı , sütte karbonat aranması , sütte kimyasal , sütte soda aranması , sütte soda tayini , sütte soda analizi , sütte sodyum karbonat , çiğ sütte karbonat aranması , sodyum karbonat , sütün kimyasal analizleri , peroksit ve soda , sütün biyokimyasal yapısı ve analizleri , peroksit analizi neden yapılır , 'sütte askorbik asit var mı' , süte soda , süte niçin karbonat katılır , sütte karbonat testi neden yapılır , sütte soda testi , süte soda katılması , sütte karbonat testi amacı , sütte soda testi , süt endüstrisinde soda kullanımı , rosalik asit malzeme güvenlik formu , karbonat analizi , süte katılan kimyasal maddeler , gerber metodu ile sütte yağ tayini video , sütte soda testi nedir , süte karbonat neden katılır , sütte ne kadar peroksit katılır , süte yağ tayini video , sütte yağ tayini yöntemleri , hidrojen peroksitnin kimyasal analizi , süte katılan sodayı nasıl tesbit edebilirim , sütte peroksit , sute hile amacli katilan yag analizi , sütte kimyasal analizler , sütte peroksit testi , sütün asitliği düşürmek için , sütün asitliği düşürmek için ne kullanılır , karbonat süt , hidrojen peroksit süt , süt kesilmesini önlemek hidrojen peroksit , sütte soda tayini prensibi , süte neden soda katılır , süte karbonat katmak , sütte kullanılan kimyasallar , sütteki kimyasal maddeler , hidrojen peroksit sütte kesilmeye neden olur mu , süt ve karbonat kardeşliği , süte soda katılması deneyi , süte neden karbonat katılır , sütte hidrojen peroksit kullanımı , süt ve karbonat birleşirse , çiğ sütte hidrojen peroksit aranmasında neden siyah renk gözlenir , okside edici maddelerin süte etkisi , süte karbonat katılması neden , süte karbonat katılması analiz tayin , gıda hileleri kimyasal analizler , hidrojen peroksit süte katıldığında zararları , süte soda katılması analiz , sütün içine katılan karbonat , sütte gerber yöntemi doc , süte kimyasal madde katılır mı , sütte sodyum karbonatın sakıncaları , bütirometre nasıl kullanılır , süte sodyum karbonat zararları , sute soda nasil katilir , süt tozunda gerber yöntemiyle yağ tayini , sütte kesilme testinde neden etil alkol kullanılır , süte soda katılmasında analiz sonucu , sütte soda katılması yas , peroksit sütteki etkisi , gerber yağ analizi yapılış şekli , karbonatlı soda , süt tozunda karbonat aranması , su analizinde hidrojen peroksit tayini , soda tayini , sütte kullanılan soda , rosalik asit nedir , süt karbonat , santrifüje bütirometreler nasıl yerleştirilir , karbonat neden yapılır , c vitamini analizinde nişasta çözeltisi neden eklenir , süte neden alkol katılır , süt soda test , sütte soda testi nasıl yapılır , süte karbonat katılması zararlı mıdır , sütün kesilmesini önleyen kimyasallar , sütün kesilmesini önlemek için kullanılan kimyasallar , süte katilan soddanin zararı , asitli süte ne katılır , soda süte neden katılır , sütte hidrojen peroksit tayini , alkolle soda testi , sütte peroksit test , sütte karbonat arama deneyi nasıl yapılır , süte soda katmak , sütte peroksit tayini , hidrojen peroksitle soda birleşirse ne olur , gıdalarda gerber yöntemi video , açık süte katılan kimyasallar , hafif soda süte zararı , sütün kesilmesini önlemek , süte etil alkol testi neden yapılır , soda testi nasıl yapılır , sutte soda testi , süt tozu bütirometresi nasıl kullanılır , peroksitin süte etkileri , sütte bikarbonat analizi , soda testi neden yapılır sütte , sütün kesilmesini önleyen , sütte alkol deneyi , sütte yağ analizi , sütteki soda içeriği , süt analizlerinde yapılan soda testinde kullanılan soda çözeltisinin içeriği , amil alkol nişasta testi , süt bütirometresi nasıl kullanılır , sodanın süte zararı , sütte ne kadar hidrojen peroksit katılmalıdır , sütte soda kullanımı , süte hidrojen peroksit katılması , sütte soda zararlımı , süte ne kadar soda eklenir , süte ne kadar soda , süt alkol testinde neden kesilir , karbonat süte katılırmı , süt tozunda peroksit , süt tozunda peroksit konsantrasyonu nasıl bulunur , süt tozunda peroksit testi , hidrojen peroksit aranması , karbonat süte katılırsa ne olur , rosalik asit çözeltisi , süt tozlarında karbonat analizi , hidrojen peroksit analizi , sütte peroksit nedir , süte alkol katilir mi , cig sutde soda tayini , süt analizleri soda testi , sütte asitlik tayini kimyasal mıdır fiziksel mi , sütte soda tayininde kullanılan soda çözeltisi , rosalik asit testı , sodyum bikarbonat sütte kullanımı , çiğ süte soda kullanmak , sütte kesilme testi , süte katılan kimyasal , çiğ süttte peroksit limiti , süte karbonatın katılmasının zararları , rosalik asit neden kullanılır , etil alkol sütte neden kullanılır , gerber yöntemi ile kremada yağ tayini , nişasta var yok analizi , sütte sodyum , süte katılan karbonatın zararları , süte karbonat , sütte karbonat tayini , süte soda katılması zararı , çiğ sütte soda testi , karbonat asit tüp ara , peroksit testi niçin yapılır , süte nişasta katılması , sütün kesilmemesi için ne koyulur , sütte yapılan soda testi , süt ve karbonat , çiğ sütte yağ tayini , sütün kimyası , sütte nişasta tayini nasıl yapılır , sütün kesilmemesi için ne katılıyor , sütte renk deği·şi·mi· deneyini yapılışı , santrifüj bütirometre kullanımı? , süt kesilmesini önlemek , sütte karbonat testi analizi tse formatında , sütte karbonat , hidrojen peroksit zararlı mı , sütte soda , sütte alkol tayini , hidrojen peroksit süte katıldığında zararları , sütte antibiyotik testi , sütte antibiyotik testi yapılışı , karbonat testi , çiğ sütte oksitleyici maddeler , sütte antibiyotik testi yapılışı , sütte antibiyotik tayini nasıl yapılır , süte karbonat testi , süt analizi, sütte kimyasal analizler, süt kimyası