SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Mail (Sitede Görünmeyecek)
Soru

santur

UVC Lambalar ile yüzeyler ne kadar sürede steril hale gelir? Uygulamada kullanılacak lamba gücü, mesafe ve adet neye göre belirlenmeli? Bizler uygulamalarımızda genel temizliği yapılmış klima santrallerinin serpantinlerini bu yolla steril hale getirmek istiyoruz. Lamba açıkken serpantin yüzeyini ne kadar sürede steril hale getirir?


17.11.2018 14:24:00

Cevap:

Sayın Turgut Bey, UV-C lambası ışınları öldürücü dozun hesabında mikroorganizmaların öldürücü dozu hesaba katılır;

Bu sebeble bu faktöre göre
Örnek olarak 9 Watt lambanın yüzeyden uzaklıgı 1 inch olursa
9 X 127 =1143 microWatts/cm2 radyasyon etkisi
Intensity Faktörü yine kullanılır
Mikroorganizma Killing Rate (Ölüm Dozajları )Tablosundan
Vibrio cholerae killing rate 6500 (mWs/cm²) Saniyede
6500 /1143= 5,6 Saniyede 9W Lamba ile Vibrio cholerae 1 inch ten Öldürülür.

Şimdi size aşağıda UV lambaların mikroorganizmalar üzerindeki öldürme etkisi ile ilgili tabloyu veriyoruz,

 
Her UV lambasında UV-C ışınlarının oluşumunu sağlayan lambanın kapasitesini belirleyen ölçüsü vardır.
Radyonun etkisi kullanılan lambanın gücüne ve lambanın yüzeyden olan uzaklığına bağlıdır.
Radyasyon etkisi ne kadar yüksek ve uygulama ne kadar uzun tutulursa etki o kadar büyük olur
Radyasyon etkisi yada yoğunluğu (µW or mW) lambanın yüzey üzerine (cm²) etkisini gösterir.   Ve ayrıca Turgut Bey, UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi almak için Tıklayınız.. --
 

iikaya

FİRMAMIZ YURTDIŞINA SÜTLÜ TATLI GÖNDERECEK BU KONUYLA İLGİLİ OLARAK DONMUŞ SÜTLÜ TATLIYA HANGİ ÜRÜNÜZÜ KULLANABİLİRİZTEŞEKKÜRLER

7.11.2018 22:40:51

Cevap:

Ahmet Bey sorunuz için teşekkürler. Sütlü tatlı üretimi yaparken firmamızın tamamen doğal bitki özütlerinden üretmiş olduğu Dia Natura Base ürününü kullanmanızı öneriyoruz. Bu yöntemle  sütlü tatlıların raf ömrünü 4 ila 10 kata kadar uzatmanız mümkündür.   Dia Natura Base hakkında bilgi için burayı TIKLAYINIZ.

fatih

Merhaba, Hazır yemek üretiminde sıklıkla karşılaşılan durumlardan biri olan numune alma işleminde sıcak ürünlerden numune alındığında, soğutma işlemi sırasında ambalajın ağzının kapatılıp kapatılmaması konusunda görüşünüzü ve numune soğutma işleminin nasıl yapılması gerektiği hakkında yardımlarınızı bekliyorum.İyi çalışmalar..

8.8.2018 09:55:57

Cevap:

Merhabalar Fatih Bey; çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Aşağıda size Şahit Numune Alma aşamalarını Poşetin ağzı kapalımı yoksa açık mı olacak sorunuzun cevabı da var :

ŞAHİT NUMUNE ALMA

Şahit numune alımında kullanılacak malzemeler:

Termometre, kilitli torba, etiket, sumaquick, çatal, kaşık vb.
Maske takılır, eller el yıkama talimatına uygun olarak yıkanır,
Numune alınırken kullanılacak malzemeler alkolle dezenfekte edilir,
Numune alınacak yemeğin farklı noktalarından 200 gr numune alınır,
Numune alımı esnasında numune poşetinin iç kısımlarına dokunulmamasına ve poşet içerisinde hava kalmamasına dikkat edilir,
Alkol ile termometrenin probu dezenfekte edilip, yemeğin orta noktasından yemek sıcaklığı ölçülür.
Numune alma poşetinin ağzı kilitlenir.
Eğer oda sıcaklığına gelmesi gereken bir numune ise ve buzdolabında saklamak istiyorsanız, kilit kısmı yukarı gelecek şekilde, alt tarafı soğuk su altında kontrollü bir şekilde tutularak soğuma işlemi yapılabilir. Ağzı açık bırakılarak çevresel kontaminasyona izin verilmez.

suat

 
Kosgeb destekli nar ekşili sos ve limon sosu üretimi yapmak istiyorum. fakat kullanacağım ölçüleri bilmiyorum. bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

4.6.2017 16:26:43

Cevap:

Nar ekşili sos, nar meyvelerinin ayıklanıp, preslenip suyu süzüldükten sonra vakum kazanında belirli bir sıcaklıkta suyu uçurularak konsantresinin elde edilmesinin ardından arıtılmış su ile seyreltilip içerisine glikoz şurubu, asit düzenleyici, renklendirici ve koruyucu ilave edilerek elde edilen bir sos türüdür.  Nar ekşili sos üretiminde dikkat edilmesi gereken tüm detaylardan "Nar Ekşisi ve Nar Ekşili Sos" isimli makalemizde bahsetmiştik. Okumak için lütfen tıklayınız. 

orkide

Merhaba. Amatör olarak orkide çiçeğinin üretimi için bazı çalışmalar yapıyorum. Orkide tohumlarını çimlendirmek için kullanabileceğimiz agar agar içeren besi yeri olarak kullanabileceğimiz bir ürünü tavsiye edebilirmisiniz ? İlginiz için teşekkür ederim.

19.10.2016 12:48:55

Cevap:

Bitki çimlendirme çalışmaları için Potato Dextrose Agar isimli besiyeri kullanılabilmektedir. Ancak orkide üzerine özel bir çalışma mevcut değil.  Toz besiyerleri hakkında bilgi almak için tıklayınız. Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.  

fati

Merhaba, Uv lamba ile kahve makinesinin bardağa kahve koyulan bölmesini ve yüzeyini temizlemek istiyoruz böyle birşey mümkün müdür?

17.10.2016 15:39:38

Cevap:

Piyasada bulunan portatif UV Lambalar ile istediğiniz bölgeye özel sterilizasyon sağlamanız mümkündür. Ancak bakterilerin üzerinde güçlü etkisi olan UV çeşitlerinin kullanımına dikkat etmeniz gerekir.  Ürün portföyümüzde bulunan UV Lamba ve Armatürleri daha geniş alanlarda hijyen sağlayan modellerdir. UV Lambaları ve Armatürleri hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayınız. 

.

 
merhaba, labratuvar kurulumunda firma içinde, devlet teşviği almak için belli bir standart olması gerekliliği vurgulandı. ancak bu kurulum 17025 nolu ts satandartı mıdır? Meyve ve sebze kurutma prosesimiz var. Koruyuculu olan veya olmayan ürünlerde var. firmamız bünyesindeki test ve deneyleri yaparken devlet teşviği yapmak için kılavuz ne olmalıdır?

10.10.2016 13:44:27

Cevap:

Laboratuar kurulumu için uygulanan standart bahsettiğiniz gibi 17025 numaralı standarttır. Gıda analizleri için ilgili yönetmeliğe de uymak gerekmektedir. (Özel Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik için tıklayınız.) KOSGEB, işbirliği - güçbirliği destek programı ile ürün ve hizmet standartlarını geliştirmeleri amacıyla ortak laboratuar kurulumu konusunda destek vermektedir.  Bu destek için yine bu standarda uyulması gerekmektedir. (KOSGEB ile ilgili bilgi almak için tıklayınız.) Alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal/uluslararası kuruluşların, geleceğin teknolojilerini geliştirmeye dönük bilimsel hedefler içeren araştırmaları  TÜBİTAK 1515 - Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programları ile desteklemektedir. (Detaylı bilgi için tıklayınız.)  

Mühendis

Şuan Antep Fıstığını kesip küçük parçacıklar(örneğin:0-2.5mm,1.5-2.5mm,2.5-3.5mm gibi) ayrıştırıp ultra viole ışığına tabi tutup vakumluyoruz ama her gönderilen ürün için yapılan analiz de koliform olduğu tespit edilip iade ediliyor. Antep fıstığına koliform bulaşma sebeplerini öğrenebilirim ki hijyene bu kadar dikkat ederken

6.9.2016 11:46:53

Cevap:

DiaNatura Safe ürünümüz bu sorunu çözmenize yardımcı olacaktır. Tamamen doğal bitki özütlerinden elde edilen bu ürünü %2'lik hazırlayıp, fıstıkların tüm yüzeyine uygulayabilirsiniz. Tamburda fıstıklar dönerken yüzey püskürtmesi ile DiaNatura Safe'i kullanabilirsiniz.  DiaNatura Safe hakkında detaylı bilgi için TIKLAYINIZ.   

Taucher


Hazır tüp içinde bulunan suşlardan petriye direk ekim yapılarak suş değerlendirmesi yapılabilir mi?Yoksa bunun için önce TSB agara ekim yapıp elde edilen suştan süspansiyon mu elde etmeliyiz?

28.8.2016 22:59:10

Cevap:

Hazır suşların kullanımında direkt besiyerine ekim yapma yöntemi kullanılmaktadır. Bahsettiğiniz süspansiyon yöntemi suşun kalitesine bağlı olarak uygulanmaktadır.  Tüm mikrobiyolojik analizlerinizde Hazır Besiyeri çeşitlerimizi güvenle kullanabilirsiniz. Hazır besiyeri çeşitlerimiz hakkında bilgi almak için lütfen tıklayınız.  

Mustafaakoz


Recelde yağ oranını hangi yöntemlerle öğrenebiliriz gerber yöntemiyle hayli zor bunun için özel bi analiz yöntemi varmı

28.8.2016 19:17:26

Cevap:

Gıdalardaki yağ miktarı süt ve süt ürünlerinde Gerber yöntemiyle, bunun dışında kalan gıdalarda ise sokselet (soxhelet)yöntemiyle saptanmaktadır. Reçelde yağ tayini için sokselet yöntemini kullanabilirsiniz. Bu yöntem hakkında detaylı bilgi almak için "Ekstraksiyon Yöntemiyle Yağ Tayini (Sokselet)" isimli makalemizi okuyabilirsiniz.