SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Merhaba ben süt sektöründe çalışmaktayım size sormak istediğim kaşar peyniri ve yoğurt üretiminde inkübasyon şartları nem ve sıcaklık oranları nasıl olmalıdır ? Nem ölçümü nasıl ayarlanabilir ve ortam hijyeninde ozon kullanılması nasıl bir etkinlik sağlar ?
12.1.2016 13:09:11
Merhaba;
Klozette bulunan mikroorganizmaların neler olduğu ve uv lambalarını hangilerinin bunları dezenfekte etme gücüne sahip olduğu hakkında bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim
27.12.2015 21:12:41
İnsan dışkısıyla bulaşan bakterilerin hijyenin yeterli olmadığı tuvaletlerde görünmesi mümkündür. En sık rastlanan bakteriler ise E.coli, Salmonella, Staphylococcus, Fekal Koliform bakterilerdir.
Hijyen analizleriniz ve mikrobiyolojik analizlerinizde Hazır besiyerlerimiz, Hytech Slide gibi ürünlerimiz size yardımcı olacaktır.
Sorunuzla ilgili size yardımcı olacağını düşündüğüm UV lambaların kullanımı hakkındaki yayına buradan ulaşabilirsiniz.
|
Merhabalar arkadaşlar. kuruyemişte kullanılan gum arabic, titanyum dioksit ve renklendiricilerin oranları hakkında bi fikri olan var mı?
26.12.2015 08:46:55
Merhabalar, ben gıda mühendisliğini bu sene bitirdim ve kuruyemiş fabrikasında işe başladım. Yeni açılan bir şirket olduğu için henüz laboratuvarı yok. Benden laboratuvar kurulması istendi. İlk etap için bende olması gereken cihazlar nelerdir ? Hangi tebliğlerden yararlanmalıyım ? şuan hiç bir fikrim yok. yardımcı olabilir misiniz ?
17.12.2015 09:14:44
Mikrobiyoloji laboratuvarı kurabilmeniz için gerekli olan
bilgiler ve kullanacağınız ekipmanları kısaca şöyle belirtebiliriz. Mikrobiyolojik
Kriterler Tebliği çalışmalarınıza genel bir fikir vermesi açısından faydalı
olacaktır. Kuruyemiş ve kuru meyvelerde yapılan mikrobiyolojik analizler
genellikle, küf-maya, toplam bakteri, E.coli, Koliform ve Salmonella
analizleridir. Bu analizlerinizde kullanacağınız besiyeri çeşitlerini
firmamızdan temin edebilirsiniz. Hazır
besiyerleri hakkında bilgi almak için lüften TIKLAYINIZ.
Analizleri uygularken Steril drigalski çubuğu, steril pipet,
stomacher poşeti gibi plastik malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Plastik Malzemeler hakkında bilgi almak
için TIKLAYINIZ.
Laboratuvarda hijyeni sağlamak ve analizlerin uygun
koşullarda gerçekleştirmek için Minkübatör,
UV Lamba, HyPass, Hytech Slide gibi ürünlerimiz faydalı olacaktır.
Ürünlerin ismine tıklayarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
|
merhaba sütün fabrikada islenmesi yag peynir ayran krema elde edilimi hakkında bigi verirmisiniz
6.12.2015 13:28:47
Sütün fabrikada işlenmesi elde edilecek ürüne göre farklı üretim planları gerektirir. Yağ, peynir, ayran, krema ve daha pek çok ürünün üretim aşamalarını Haberler bölümümüzden takip edebilirsiniz.
Tereyağ üretimi, Yoğurt üretimi, Ayran üretimi, Kaymak üretimi için başlıklara tıklayabilirsiniz.
Peynir çeşitleri hakkında pek çok haber bulunduğu için ihtiyacınıza yönelik ürün için Haberler bölümüne göz atabilirsiniz.
|
VRBD agarda toplam koliform bakteri sayısı belirlenebilir mi belirleniyorsa ne renk görülür??
5.12.2015 16:40:12
VRBD Agar toplam Enterobacteriaceae grubu için kullanılan bir besiyeridir. Koliform grubu bakteriler Enterbacteriaceae içinde yer alan bir gruptur. Üreme, kırmızımsı zon ile çevrili kırmızı koloniler olarak görünür. Bu sebeple bu besiyerinde analiz yaparsanız toplam koliformu tespit etmek için ileri tanı testleri yapmanız gerekecektir.
Toplam koliform için özellikle aradığınız bir besiyeri varsa VRB agar ya da Chromogenic ECC AGAR besiyerlerini kullanabilirsiniz. Üreme yine kırmızı koloniler halinde görünecektir.
Hazır besiyerleri hakkında bilgi için Hazır Besiyerleri ürün bölümümüzü inceleyebilirsiniz.
|
Merhabalar,
Üzüm pekmezinden elde edilen cevizli sucuk ile ilgili mevzuat, analiz parametreleri gibi bilgilere ihtiyacım var. Yardımcı olabilir misiniz?
2.11.2015 13:20:18
Aynı koşullar altında üretilen ve aynı belirleyici özelliklere sahip numunelerin iki farklı laboratuarda yapılan toplam canlı analiz sonuçları arasında sapma değeri kaç olmalıdır?
23.10.2015 09:07:29
Aynı koşullarda üretilen numunelerin aynı belirleyici özellikleri olsa bile birden fazla kıyaslama kriteri bulunması gerekmektedir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarında % 95 güven aralığı aranır. Bu şu anlama gelmektedir; Bir analizin sonucu 100 çıkıyorsa eğer, aynı analiz tekrarında 95 ve üstü çıkmalıdır. Aksi takdirde sonuçlar sağlıklı kabul edilmez.
Aynı koşullarda üretilip aynı belirleyici özellikler için ikiden fazla laboratuarda analiz yapılması daha sağlıklı olacaktır, 3, 5 veya 7 farklı laboratuar gibi.
Bu konuya özgü herhangi bir standart olmayıp güven aralığı baz alınmaktadır.
|
lipolitik mikroorganizma aranması için tek kullanılan hazır besiyerleri var mıdır ?
9.10.2015 11:00:47
Lipolitik mikroorganizmaların analizinde Tributyrin Agar (TA), yumurta sarısı içermeyen Baird Parker Agar (BPA), Nutrient Agar gibi besiyerleri kullanılabilir.
Lipolitik mikroorganizmalar hakkında detaylı bilgiye "Lipolitik Mikroorganizmalar" makalesinden ulaşabilirsiniz. Makaleyi okumak için lütfen TIKLAYINIZ.
|
iyi günler, nar ekşisi sosu imalatı yapmak istiyorum. şu an deneme ürünler çıkartıyorum ama istediğim kaliteyi tutturamadım. bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
5.9.2015 11:51:49