SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Mail (Sitede Görünmeyecek)
Soru

Gıda mühendisi

 
Merhaba ben süt sektöründe çalışmaktayım size sormak istediğim kaşar peyniri ve yoğurt üretiminde inkübasyon şartları nem ve sıcaklık oranları nasıl olmalıdır ? Nem ölçümü nasıl ayarlanabilir ve ortam hijyeninde ozon kullanılması nasıl bir etkinlik sağlar ?

12.1.2016 13:09:11

Cevap:

  Bahsetiğiniz ürünlerin üretimi hakkında yazılarımız mevcut. Üretim süreçleri hakkında göz atmanızı öneriyoruz.  Taze Kaşar Peyniri Üretim Teknolojisi ile ilgili makaleyi buradan okuyabilirsiniz.   Yoğurt Üretim Teknolojisi hakkındaki makaleye buradan ulaşabilirsiniz.     Gıda üretiminde ozon gazı kullanımı sıvı gaz ve gaz form olmak üzere çeşitli şekillerde uygulanabilir. Ozon gazı kullanımı ürün, ortam, gıda depoları, alet edavat, personel dezenfeksiyonlarında, sterilizasyonlarda uygulama dozajları değişmektedir.    Ozon gazına alternatif olarak doğal yöntemleri tercih etmek mümkündür. Tamamen doğal bitki özütlerinden oluşan DiaNatura Safe doğal dezenfektanı kullanabilirsiniz.  DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için tıklayınız.  

seda

 
Merhaba; Klozette bulunan mikroorganizmaların neler olduğu ve uv lambalarını hangilerinin bunları dezenfekte etme gücüne sahip olduğu hakkında bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim

27.12.2015 21:12:41

Cevap:

İnsan dışkısıyla bulaşan bakterilerin hijyenin yeterli olmadığı tuvaletlerde görünmesi mümkündür. En sık rastlanan bakteriler ise  E.coli, Salmonella, Staphylococcus, Fekal Koliform bakterilerdir.    Hijyen analizleriniz ve mikrobiyolojik analizlerinizde Hazır besiyerlerimiz, Hytech Slide gibi ürünlerimiz size yardımcı olacaktır.     Sorunuzla ilgili size yardımcı olacağını düşündüğüm UV lambaların kullanımı  hakkındaki yayına buradan ulaşabilirsiniz. 

leblebimühendisi

Merhabalar arkadaşlar. kuruyemişte kullanılan gum arabic, titanyum dioksit ve renklendiricilerin oranları hakkında bi fikri olan var mı?

26.12.2015 08:46:55

Cevap:

Bu tip konularda en sağlıklı yöntem Türk Gıda Kodeksi Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ni incelemek olacaktır. İlgili yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz. 

leblebimühendisi


Merhabalar, ben gıda mühendisliğini bu sene bitirdim ve kuruyemiş fabrikasında işe başladım. Yeni açılan bir şirket olduğu için henüz laboratuvarı yok. Benden laboratuvar kurulması istendi. İlk etap için bende olması gereken cihazlar nelerdir ? Hangi tebliğlerden yararlanmalıyım ? şuan hiç bir fikrim yok. yardımcı olabilir misiniz ?

17.12.2015 09:14:44

Cevap:

  Mikrobiyoloji laboratuvarı kurabilmeniz için gerekli olan bilgiler ve kullanacağınız ekipmanları kısaca şöyle belirtebiliriz. Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği çalışmalarınıza genel bir fikir vermesi açısından faydalı olacaktır. Kuruyemiş ve kuru meyvelerde yapılan mikrobiyolojik analizler genellikle, küf-maya, toplam bakteri, E.coli, Koliform ve Salmonella analizleridir. Bu analizlerinizde kullanacağınız besiyeri çeşitlerini firmamızdan temin edebilirsiniz. Hazır besiyerleri hakkında bilgi almak için lüften TIKLAYINIZ.

Analizleri uygularken Steril drigalski çubuğu, steril pipet, stomacher poşeti gibi plastik malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Plastik Malzemeler hakkında bilgi almak için TIKLAYINIZ.

Laboratuvarda hijyeni sağlamak ve analizlerin uygun koşullarda gerçekleştirmek için Minkübatör, UV Lamba, HyPass, Hytech Slide gibi ürünlerimiz faydalı olacaktır. Ürünlerin ismine tıklayarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. 

arzuu

merhaba sütün fabrikada islenmesi yag peynir ayran krema elde edilimi hakkında bigi verirmisiniz

6.12.2015 13:28:47

Cevap:

Sütün fabrikada işlenmesi elde edilecek ürüne göre farklı üretim planları gerektirir. Yağ, peynir, ayran, krema ve daha pek çok ürünün üretim aşamalarını Haberler bölümümüzden takip edebilirsiniz. Tereyağ üretimi, Yoğurt üretimi, Ayran üretimi, Kaymak üretimi için başlıklara tıklayabilirsiniz. Peynir çeşitleri hakkında pek çok haber bulunduğu için ihtiyacınıza yönelik ürün için Haberler bölümüne göz atabilirsiniz.    

ozge

VRBD agarda toplam koliform bakteri sayısı belirlenebilir mi belirleniyorsa ne renk görülür??

5.12.2015 16:40:12

Cevap:

VRBD Agar toplam Enterobacteriaceae grubu için kullanılan bir besiyeridir. Koliform grubu bakteriler Enterbacteriaceae içinde yer alan bir gruptur. Üreme, kırmızımsı zon ile çevrili kırmızı koloniler olarak görünür. Bu sebeple bu besiyerinde analiz yaparsanız toplam koliformu tespit etmek için ileri tanı testleri yapmanız gerekecektir. 
Toplam koliform için özellikle aradığınız bir besiyeri varsa VRB agar ya da Chromogenic ECC AGAR besiyerlerini kullanabilirsiniz. Üreme yine kırmızı koloniler halinde görünecektir.    Hazır besiyerleri hakkında bilgi için Hazır Besiyerleri ürün bölümümüzü inceleyebilirsiniz.  

Rictusempra

Merhabalar, Üzüm pekmezinden elde edilen cevizli sucuk ile ilgili mevzuat, analiz parametreleri gibi bilgilere ihtiyacım var. Yardımcı olabilir misiniz?

2.11.2015 13:20:18

Cevap:

Cevizli sucuk analizlerinde Türk Gıda Kodeksi Lokum Tebliği (Tebliğ No:2013/55) kullanılmaktadır. Tebliğe ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Cevizli sucuk üretiminde dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Kontaminasyondan kaçınmak için üretim alanınızın giriş ve çıkışlarında HyPass (Antimikrobiyal Dezenfektanlı Paspas) kullanabilirsiniz.
HyPass hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.    Üretim alanı içinde Hysafe Air cihazını kullanmak havadaki mikroorganizmaları etkisiz hale getirecektir.  Hysafe Air hakkında bilgi almak için tıklayınız.    Yüzeylerde bulunan biyolojik artıklar bakterilerin üremesine zemin oluştururlar. Hytest Pro ile kısa sürede protein tespiti yapabilirsiniz.  Hytest Pro hakkında bilgi almak için tıklayınız.     Cevizli sucuğun raf ömrünü uzatmak için tamamen bitkisel özütlerinden elde edilen doğal bir ürün olan DiaNatura Safe kullanabilirsiniz. DiaNatura Safe hakkında bilgi almak için tıklayınız.  

bak0644

Aynı koşullar altında üretilen ve aynı belirleyici özelliklere sahip numunelerin iki farklı laboratuarda yapılan toplam canlı analiz sonuçları arasında sapma değeri kaç olmalıdır?

23.10.2015 09:07:29

Cevap:

Aynı koşullarda üretilen numunelerin aynı belirleyici özellikleri olsa bile birden fazla kıyaslama kriteri bulunması gerekmektedir. Mikrobiyolojik analiz sonuçlarında % 95 güven aralığı aranır. Bu şu anlama gelmektedir; Bir analizin sonucu 100 çıkıyorsa eğer, aynı analiz tekrarında 95 ve üstü çıkmalıdır. Aksi takdirde sonuçlar sağlıklı kabul edilmez.  Aynı koşullarda üretilip aynı belirleyici özellikler için ikiden fazla laboratuarda analiz yapılması daha sağlıklı olacaktır, 3, 5 veya 7 farklı laboratuar gibi. 
Bu konuya özgü herhangi bir standart olmayıp güven aralığı baz alınmaktadır.

sümeyye

lipolitik mikroorganizma aranması için tek kullanılan hazır besiyerleri var mıdır ?

9.10.2015 11:00:47

Cevap:

  Lipolitik mikroorganizmaların analizinde Tributyrin Agar (TA), yumurta sarısı içermeyen Baird Parker Agar (BPA), Nutrient Agar gibi besiyerleri kullanılabilir. Lipolitik mikroorganizmalar hakkında detaylı bilgiye "Lipolitik Mikroorganizmalar" makalesinden ulaşabilirsiniz. Makaleyi okumak için lütfen TIKLAYINIZ.  

erdemipek

iyi günler, nar ekşisi sosu imalatı yapmak istiyorum. şu an deneme ürünler çıkartıyorum ama istediğim kaliteyi tutturamadım. bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

5.9.2015 11:51:49

Cevap:

  Nar ekşisi ve Nar Ekşili sos üretimi ile ilgili detaylı bilgiyi makalemizde inceledik. "Nar Ekşisi ve Nar Ekşili Sos" adlı makaleyi okumak için lütfen TIKLAYINIZ.