SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Merhabalar işletmemizde kuyu suyu kullanmak istemekteyiz fakat suyumuzda koliform ve e.coli çıktığı için kullanamamaktayız. Çok küçük bir işletme olduğumuz için maliyet çok önemli UV ile dezenfeksiyonun ve klorlama yöntemlerinin maliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
26.1.2016 11:22:20
Merhabalar,
Bizler su anda ithal olarak aci soslar getirtmekle beraber kendi uretimimiz icin de hazirlik yapmaktayiz.
Urunlerimiz hardal ve aci sosdur. Sorum ise bu urunlerin raf omurlerini belirlemek icin ne yapmamiz gerektigidir? Bunu belirleyen kurumlar hangileridir? Ya da kendimiz bir danisman araciligiyla tespit edip beyanda bulunabiliyor miyuz? Ozellikle hardal yumurta icerdigi icin raf omrunun urunun dogalligini bozmadan uzatilmasi ve saptanmasi bizim icin onemlidir. (Sitenizdeki bitkisel icerikli koruyucunuz ile de ilgilenmekteyiz) Yardimlarinizi rica ederiz.
Saygilarimla
Alper Tanca
16.1.2016 13:38:16
Hardal ve nar ekşisinin dahil olduğu, "Salata ve yemek sosları, domates bazlı soslar" grubunda Türk Gıda Kodeksi'nce uygulanması gereken analizler Salmonella spp, ve Küf - maya testleridir.
Raf ömrü uygulamalarında çeşitli teknikler kullanılır. Raf ömrü hesaplama teknikleri ile ilgili şu makalemizi okumanızı tavsiye ediyorum.
Özellikle meze ve soslarınızda güvenle kullanabileceğiniz sadece soğan ve sarımsak bitkilerinin aktif maddeleri kullanılarak üretilen Proallium DMC, gıdalarınızın raf ömrünü doğal yollardan uzatabileceğiniz bir üründür.
Proallium DMC hakkında detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Merhabalar ben bir kuru güllaç yaprağı imalatı yapan firmada gıda mühendisiyim.Güllaçla ilgili litaratür de çok fazla sayıda çalışma yok.Bu konu ile ilgili bir yüksek lisans tezi yapmayı planlıyorum.Tez konusu olarak öneri yapmaya ne dersiniz?
15.1.2016 14:41:05
Gıda alanında bilime katkı sunma isteğinizi tebrik ederiz. Üniversitelerin gıda mühendisliği bölümlerinde yer alan akademisyenler, sizi daha doğru yönlendireceklerdir.
Merhabalar, ben gıda müh. bölümünde öğrenciyim . Gıda endüstrisinde mikrofiltrasyon uygulamaları konusunda bir ödevim var ve araştırmalarımda çok kapsamlı bir şey bulamadım bu konuda yardımcı olmanız mümkün mü ? Gıda endüstrisinde mikrofiltrasyon uygulamaları nerelerde hangi ürün gruplarına uygulanır vs. ...
13.1.2016 16:45:56
"Membran ayırma tekniklerinden mikrofiltrasyon, özellikle süt sanayinde bakteriyolojik nedenlerle
uygulanan yüksek derecelerdeki ısıl işlemin başta proteinler olmak üzere çeşitli bileşenler üzerindeki olumsuz
etkisini önleyebilmek için kullanılan alternatif bir yöntemdir. Mikrofiltrasyon, sıvı içinde farklı boyutlardaki
maddelerin geçişine izin verir. Mikrofiltrasyon molekül ağırlıkları 200 kDa’dan büyük olan partikülleri seçici
olarak ayırabilme yeteneğinde, basıncı 0,1-0,5 bar arasında değişen bir tekniktir. Kullanılan membranın
gözenek çapları 0.1-10 µm aralığında değişmektedir. Bu yüzden süt endüstrisi için mikrofiltrasyon, kazein
miselleri gibi kolloidal partiküller, serum protein agregatları ve süt yağ globülleri, somatik hücre, bakteri ve
diğer mikroorganizmalar gibi biyolojik orijinli benzer hücre yapısı materyallerin ayrımında kullanılmaktadır." (Yetişmeyen ve Yıldız, 2006)
Merhaba ben süt sektöründe çalışmaktayım size sormak istediğim kaşar peyniri ve yoğurt üretiminde inkübasyon şartları nem ve sıcaklık oranları nasıl olmalıdır ? Nem ölçümü nasıl ayarlanabilir ve ortam hijyeninde ozon kullanılması nasıl bir etkinlik sağlar ?
12.1.2016 13:09:11
Merhaba;
Klozette bulunan mikroorganizmaların neler olduğu ve uv lambalarını hangilerinin bunları dezenfekte etme gücüne sahip olduğu hakkında bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim
27.12.2015 21:12:41
İnsan dışkısıyla bulaşan bakterilerin hijyenin yeterli olmadığı tuvaletlerde görünmesi mümkündür. En sık rastlanan bakteriler ise E.coli, Salmonella, Staphylococcus, Fekal Koliform bakterilerdir.
Hijyen analizleriniz ve mikrobiyolojik analizlerinizde Hazır besiyerlerimiz, Hytech Slide gibi ürünlerimiz size yardımcı olacaktır.
Sorunuzla ilgili size yardımcı olacağını düşündüğüm UV lambaların kullanımı hakkındaki yayına buradan ulaşabilirsiniz.
Merhabalar arkadaşlar. kuruyemişte kullanılan gum arabic, titanyum dioksit ve renklendiricilerin oranları hakkında bi fikri olan var mı?
26.12.2015 08:46:55
Merhabalar, ben gıda mühendisliğini bu sene bitirdim ve kuruyemiş fabrikasında işe başladım. Yeni açılan bir şirket olduğu için henüz laboratuvarı yok. Benden laboratuvar kurulması istendi. İlk etap için bende olması gereken cihazlar nelerdir ? Hangi tebliğlerden yararlanmalıyım ? şuan hiç bir fikrim yok. yardımcı olabilir misiniz ?
17.12.2015 09:14:44
Mikrobiyoloji laboratuvarı kurabilmeniz için gerekli olan
bilgiler ve kullanacağınız ekipmanları kısaca şöyle belirtebiliriz. Mikrobiyolojik
Kriterler Tebliği çalışmalarınıza genel bir fikir vermesi açısından faydalı
olacaktır. Kuruyemiş ve kuru meyvelerde yapılan mikrobiyolojik analizler
genellikle, küf-maya, toplam bakteri, E.coli, Koliform ve Salmonella
analizleridir. Bu analizlerinizde kullanacağınız besiyeri çeşitlerini
firmamızdan temin edebilirsiniz. Hazır
besiyerleri hakkında bilgi almak için lüften TIKLAYINIZ.
Analizleri uygularken Steril drigalski çubuğu, steril pipet,
stomacher poşeti gibi plastik malzemelere ihtiyacınız olacaktır. Plastik Malzemeler hakkında bilgi almak
için TIKLAYINIZ.
Laboratuvarda hijyeni sağlamak ve analizlerin uygun
koşullarda gerçekleştirmek için Minkübatör,
UV Lamba, HyPass, Hytech Slide gibi ürünlerimiz faydalı olacaktır.
Ürünlerin ismine tıklayarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
merhaba sütün fabrikada islenmesi yag peynir ayran krema elde edilimi hakkında bigi verirmisiniz
6.12.2015 13:28:47
Sütün fabrikada işlenmesi elde edilecek ürüne göre farklı üretim planları gerektirir. Yağ, peynir, ayran, krema ve daha pek çok ürünün üretim aşamalarını Haberler bölümümüzden takip edebilirsiniz.
Tereyağ üretimi, Yoğurt üretimi, Ayran üretimi, Kaymak üretimi için başlıklara tıklayabilirsiniz.
Peynir çeşitleri hakkında pek çok haber bulunduğu için ihtiyacınıza yönelik ürün için Haberler bölümüne göz atabilirsiniz.
VRBD agarda toplam koliform bakteri sayısı belirlenebilir mi belirleniyorsa ne renk görülür??
5.12.2015 16:40:12
VRBD Agar toplam Enterobacteriaceae grubu için kullanılan bir besiyeridir. Koliform grubu bakteriler Enterbacteriaceae içinde yer alan bir gruptur. Üreme, kırmızımsı zon ile çevrili kırmızı koloniler olarak görünür. Bu sebeple bu besiyerinde analiz yaparsanız toplam koliformu tespit etmek için ileri tanı testleri yapmanız gerekecektir.
Toplam koliform için özellikle aradığınız bir besiyeri varsa VRB agar ya da Chromogenic ECC AGAR besiyerlerini kullanabilirsiniz. Üreme yine kırmızı koloniler halinde görünecektir.
Hazır besiyerleri hakkında bilgi için Hazır Besiyerleri ürün bölümümüzü inceleyebilirsiniz.