SORU - CEVAP
Bu bölüm, sitemizi ziyaret eden kullanıcıların gıda hijyeni, gıda güvenliği ve gıda mikrobiyolojisi ile ilgili teknik sorularını yanıtlamak amacı ile hazırlanmıştır Teknik sorularınızı aşağıda bulunan ‘’SORU SOR’’ butonuna basarak karşınıza çıkan formu doldurarak bize ulaştırabilirsiniz. Sorularınız, konusunda uzman ekibimiz tarafından en kısa sürede yanıtlanacaktır.
Takma İsim (Sitede Görünecek)
Telefon (Sitede Görünmeyecek)
Mail (Sitede Görünmeyecek)
Soru

HAKSEVER

merhaba iyi günler kamu kurumu yemekhanesinde göreve yeni başladım. Burada dikkat edeceğim hususlar nelerdir ? rutin olarak yapılması gerekne işlemler nelerdir ? tutulması gereken form vs. gibi konularda yardımcı olabilir misiniz ? teşekkürler

30.10.2012 16:40:57

Cevap:

Toplu tüketim yapılan yerler ile ilgili kılavuz niteliğindeki dosyayı ekte bulabilirsiniz. Bu dosya yardımcı ve yol gösterici nitelikte olup, her firmanın kendi prosedürlerini ve talimatlarını, kendi kalite sistemine uygun şekilde ve kendi üretim standartlarına uygun şekilde hazırlaması gerekmektedir. Ekteki dosyayı kaynak olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca Yemekhane Esasları ve  Çalışma Yönetmeliği'ne ulaşabileceğiniz linki de aşağıda bulabilirsiniz.
   http://www.todaie.gov.tr/v1/yonetmelik.php?Sayfa=21    

proteinnn

kjeldahl yöntemi ile protein analizinde protein cihazı almadanda analizi yapabilirmiyiz? yapabilirsek kullanılacak malzemeler nelerdir? teşekkür ederim.

3.10.2012 09:09:19

Cevap:

Protein cihazı ile kastetmek istediğiniz yakma, damıtma, titrasyon vb düzeneklermi bilemiyorum, ama Kjeldahl yöntemi ile protein analizi için ayrıntılı bilgi içeren föye, aşağıda vermiş olduğum linkten ulaşabilirsiniz.    http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/gida/moduller/gidalarda_ham_protein_tayini.pdf 

mühendis

el kremi gibi bir kozmetik üründe patojen mikroorganizma sayımı ve tespiti nasıl yapılır ? 5 dakika gibi kısa bir sürede bu sayımı yapacak kit veya cihaz var mı ?

26.9.2012 16:20:29

Cevap:

Kozmetik ürünlerin analizlerinde TS veya ISO gibi standartlar ile belirlenmiş kirterler esas alınır ve bu standartların uygun görmüş olduğu besiyerleri kullanılarak mikrobiyolojik analizler yapılır. Ürünlerinize uygun analiz metodları ve besiyerleri için, ilgili standartları satın alabilirsiniz. Standartlar tarafından, ürünlerde aranmak üzere kriter olarak belirlenmiş her mikroorganizma için besiyerleri bulunmaktadır. Son ürünün mikrobiyolojik analizinde, laboratuvar ortamında ve bek laevi yanında çalışmak gereklidir. Üründen 10gr tartılarak, 90 ml dilusyon sıvısı ile dilue ve homojenize edilir. Bu homojenattan, eğer gerekiyorsa, 1ml alınıp 9ml dilusyon sıvısı ile dilue edilerek ileri dilusyonlar yapılabilir. Yapılan dilusyon veya dilusyonlardan, besiyeri içeren petri kaplarına ekim yapılır. Ekim yapılmış petri  Mikrobiyolojik analizlerde 5 dakika içerisinde çalışılan veya sonuç veren bir yöntem bulunmamaktadır. Mikroorganizmalar canlı varlıklar oldukları ve üremeleri için belli besin maddeleri ve zamana ihtiyaç duyduklarından dolayı, besiyerlerinin de belli inkübasyon süreleri vardır. bu süre sonunda inkübatörden çıkartılan besiyerleri, hedef mikroorganizmalar açısından değerlendirilir. Mikrobiyolojik ekimlerin yapılışı ile ilgili ayrıntılı bilgi için, videolar sayfamızda yer alan mikrobiyolojik ekim videosunu izleyebilirsiniz. Analizler ve besiyerleri ile ilgili laboratuvar eğitimleri için bizimle irtibata geçebilirsiniz.   

tranqulity

Kuruyemişlerde(ay çekirdeği,fındık,fıstık,badem,kaju..) yapılan(yapılması istenen) mikrobiyolojik analizler nelerdir?Detaylı olarak öğrenebilir miyim?

17.9.2012 12:00:31

Cevap:

Kuru meyve ve kuruyemişlerim mikrobiyolojik analizlerinde küf-maya sayımı yapılmaktadır.     Kuruyemişlerin mikrobiyolojik analizi icin Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesindeki Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Tebliği'nden faydalanabilirsiniz.     http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_yonetmelik/kodeks_ekleri/mikrobiyolojik_kriterler_yonetmelik_ekleri.zip                     

 Gıda  Mikroorganizmalar  Numune alma planı Limitler
6.2 Kurutulmuş veya dondurulmuş meyveler  Maya ve küf

n      c

5      2

m      M

104   105

gıdaaa

maya ve küf, toplam canlı,koliform bakteri analizlerinde sıklıkla kullanılan besiyeri nelerdir? bilgilendirirseniz memnun olurum teşekkür ederim.

3.9.2012 09:40:45

Cevap:

Tüm mikrobiyolojik analizler için kullanılabilecek çeşitli besiyerleri mevcuttur. En sık kullanılanlar: Küf-Maya: DRBC Agar, Saboraud Dextrose Agar Toplam Canlı Bakteri: Plate Count Agar E.coli/Coliform: VRB Agar (toplam coliform analizi için kullanılır. E.coli'yi ayırt etmek için ileri doğrulama testleri gereklidir)TBX Agar (E.coli tespitinde kullanılır) Ayrıca, E.coli ve diğer coliform kolonilerini birbirinden renk farkı ile ayırt etmeyi sağlayan KROMOJENİK özellikli besiyerleri de bulunmaktadır (Ör: ECC Agar)

mühendis

10 metre karelik bir alanda et kesimi yapıldı ve temizlendi son olarak da bütün alan dezenfekte edildi.Dezenfekte işlemi bittikten sonra 10 metre karelik alanın tamamının % 99,99 oranında dezenfekte edildiği nasıl anlaşılır ? sürekli üretim yapan tesisler için et kesimi yapılan tezgah gün içinde defalarca dolup boşalıyor.yüzey dezenfeksiyonunu kontrol etmek için 24 saat bekleme imkanı yok.Bir de 10 metre karelik alanda dezenfekte edilmeyen alan kalabilir.unutulan yer olabilir , dezenfektanın yüzeyle temas süresi kısaltılabilir ( temas süresi 5 dakika iken 3 dakika teması sağlanır.) , dezenfektanın temas etmediği yüzey olabilir vs...bu gibi durumlar için nasıl kontrol edilir? dezenfeksiyon bittikten sonra çok kısa süre içinde kontrol nasıl yapılır ? sizin ürünlerinizde 10 cm karelik alanlardan yüzeyden swapla numune alınıyor.Alınan numune 10 cm karelik alan için geçerlidir.10 metre karelik alan için geçerli değildir.

26.8.2012 08:48:06

Cevap:

Geniş alanlarda dezenfeksiyon kontrolü alanın tümü için uygulanamaz. Bu durumda alanda en çok risk teşkil edecek noktalar tespit edilerek, buradan alınan swab örnekleri yardımı ile bir veya birkaç test uygulanabilir. Kaç santimetrekareli alandan örnek alındıysa, çıkan sonuç toplam alana oranlanarak, geniş alandaki toplam bakteri sayısı hesaplanabilir. Dezenfeksiyonun doğru şekilde ve etkili bir dezenfektan ile yapılması durumunda sonuç zaten temiz çıkacaktır.   Yine bir alternatif de, kullanılan dezenfektan için etkinlik testleri yapılmasıdır.   Dezenfeksiyon sırasında olabilecek yanlış veya yetersiz uygulamaların önüne geçmek mümkündür. Eğitimli ve işini doğru yapan personel, dezenfeksiyonu da doğru yapacaktır. Pek çok sektörde, yoğun işlemler ve sık temizleme ve dezenfekte etme faaliyetleri olmaktadır. Zaman kısıtlı da olsa, her dezenfeksiyon aynı hassasiyetle yapılmalıdır. Bu da personel eğitimi ve denetim ile sağlanabilir.

gıdacı

Merhabalar, Tahıl gevreklerine (mısır gevreği,buğday gevreği vs.) Yapılan mikrobiyolojik analizler nelerdir? Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

1.8.2012 13:53:54

Cevap:

Türk Gıda Kodeksi'ne göre tahıl gevreklerinde yapılabilecek analizleri ekte göreceğiniz dosyada bulabilirsiniz. dosyada bakmanız gereken madde:        1.6. Hububat ve fırıncılık ürünleri  1.6.4. Tahıl gevrekleri, irmik, tüm tane ürünleri, müsli, mısır gevreği, patlamış mısır, pirinç patlağı, cips vb. tahıl bazlı ürünler (aromalılar dâhil), insan tüketimine sunulan kepek

bebeci

Saygideger yetkili ben bebek besigi imalati yapmaktayim yaptigim mamulun icerigi genelde hep petrol urunleri icermektedir ben bunlari sterilize e dip ambalaja koymak istiyorum bana yardimci olurmusunuz

8.7.2012 22:29:51

Cevap:

Bebekler için üretilen ürünlerin, her ne işleme tabi tutulursa tutulsun, kesinlike kalıntı içermemesi ve sağlık riski oluşturmaması gerekmektedir. Isı veya buhar gibi yollarla sterilize edilemeyen ürünlerde en çok başvurulan yöntem Gamma Sterilizasyon olup, sterilize edilecek ürünlerin Gamma'ya uygunluğu önceden araştırılmalıdır. Tekirdağ Çerkezköy'de Gamma Pak adında bir firma, Gamma sterilizasyon hizmeti vermektedir. Bu firmayı arayıp, ürününüzü ayrıntılı olarak anlatmanız  halinde, size Gamma Sterilizasyon için uygun olup olmadığının bilgisi verilir. Firma iletişim bilgilerini internetten bulabilirsiniz. 

dozsoyokur

gıda mikrobiyolojisi validasyon çalışmalarında, gıdanın suşla kirletilmesi nasıl olur? bunun üzerinden çalışma nasıl yapılır. yüksek düzey, orta düzey ve düşük düzeyde tekrarlanabilirlik çalışması suşlarla nasıl çalışılır?suşlar validasyona nasıl dahil edilir?

21.5.2012 11:11:27

Cevap:

Validasyon çalışalarında gıdaların suşla kirletilebilmesi için, öncelikle içerisinde belli sayıda mikroorganizma bulunan bir süspansiyon hazırlamanız gerek. Bu da, saf suşun çoğaltılması yoluyla olur. Sıvı besiyeri ortamında çoğaltılan saf suş, Mac Farland yoğunluk dereceleri kullanılarak belli bir yoğunluğa ayarlanır ve çalışılacak gıda numunesinin içerisine enjekte edilir. Böylece gıda numunesi kirletilmiş olur. Bu numuneden validasyon, geri alma vs gibi testler yapılabilir. Mac Farland yoğunluk dereceleri kullanarak, sıvı ortamda hazırladığınız suşunuzu düşük-orta ve yüksek miktarda mikroorganizma içerecek şekilde hazırlayabilirsiniz. Ürettiğiniz saf suşlardan sıvı besiyeri ortaına geçiş yaparsınız. Mac Farland derceleri çeşitli yoğunlukta tüplerden oluşur. Her bir tüpün yoğunluğu, belli miktarda miroorganizmayı temsil eder. Tüpler içerisinden size gerekli yoğunluğu belirler, kendi üretmekte olduğunuz saf suşlarınız seçtiğiniz yoğunluk derecesine gelince inkübasyonu durdurur ve geri alma ile sayıyı kontrol edersiniz. Analizlerin nasıl yapılacağı konusunda danışman bir firmadan destek almanızı tavsiye ederim. Akreditasyon ve validasyon çalışmaları son derece hassasiyetle yapılması gereken çalışmalar olup, uygulamaları kadar hesaplamaları da önemlidir ve oldukça karışık analizler gerektirir. Eğer daha önce bu tarz bir çalışma yapmadıysanız, internette konu ile ilgili verilen kursların ilanlarını araştırabilirsiniz.

alininbiri

meyve ve sebzelerin tazeliğini anlamak için yapılabilecek kimyasal bir test var mıdır? Eğer böyle bir test varsa nasıl yapılacağını ve hani malzemeleri kullanacağımı detaylı olarak yazar mısınız.. Teşekkür eder çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....

8.5.2012 20:22:02

Cevap:

Meyve ve sebzelerde olmaması gereken veya belli bir limite kadar izin verilen ilaç kalıntıları için kimyasal analiz yöntemleri ve testler bulunmaktadır; fakat meyve ve sebzelerin tazeliği konusunda herhangi bir kimyasal analiz söz konsusu değildir.